08 January 2017

Siem Reap Trip 2016 - Day 3 (Cultural Village) Part 2

Assalamualaikum...


Hi readers. How are you?

I'm fine. Thank you very much!


Untuk hari ketiga part 1 boleh klik sini--> Siem Reap Trip 2016 - Day 3 (Tonle Sap Lake) Part 1

  • Kita sambung part 2 pulak la ye. Lepas balik dari Tonle Sap, serius tak tau nak pergi mana dah. Kami looking for some place that is no entrance fees at all. Sebab aku la dah nak tinggal sikit USD in hand. Azim macam biasa bawak pergi makan dulu.
  • Lepas sembahyang and makan. Aku decide nak pergi Cambodian Silk Farm - tempat dorang buat Cambodia Silk. Tapi Azim kata jauh jadi dia bawa kami ke Artisan. Dekat je dengan Muslim Village. Yang penting masuk adalah percuma! See how cheap we are! Hehe...


They told us, how they do all the sculpture! From solid wood! 

Halus je seni deme ni semua! 

This artisan made sculpture from solid sandstone!

This is an artwork "Bayon Temple" made from lacquer 

A deaf-mute artisan. She can draw straight line accurately!  


  • Tak lama pun dekat Artisan ni. Rasa macam alahai kejap je.. Azim memang dari pagi insist kami pergi Cambodia Cultural Village. Kami memang taknak pergi sebab entrance fees dia 15USD. haha. Tapi Azim ni paksa jugak! Aku pun terus terang je dengan Azim kata aku tak cukup duit nak pergi sana, aku nak pergi tempat yang masuk percuma! 
  • Azim pujuk bersungguh-sungguh suruh kami pergi juga cultural village! Dia siap cakap, dia akan dapatkan tiket harga paling special untuk kami. Last-last kami mengalah la.. Dengan terpaksanya kami pergi! Azim belikan tiket dekat mana entah, katanya ada kawan kerja jual tiket tu. End up kami dapat 11USD/pax. Alhamdulillah.. better la dari 15USD/pax! Hahaa.. Thank you Azim.
  • Fakta - Cultural Village WAJIB pergi bila ada show sahaja. Iaitu hari Jumaat, Sabtu and Ahad and show akan bermula jam 3petang! (Walaupun terpaksa, aku memang highly recomended this place - A must visit place - kalau ada show on weekend)
  • Aku nak bagitahu and tekan kan dekat sini. A MUST VISIT PLACE! If you are going there on WEEKENDS, you must come to this place. Untuk show boleh datang petang, cuma kalau nak tengok cultural village tu, sebab dia show semua 44 province dekat Cambodia. (macam mini Malaysia, Melaka). 

Nanti sambung laaaa..ada kerja pulak nk kene settle...hehee


Sincerely
sitinurulaieen


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

0 Respond Chill-lah....:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...