27 January 2017

Big Test - Big Reward! Simple jer..


Assalamualaikum,

Page 27 from 365.

Dear blog,

To be honest, aku ada banyak perkara yang nak diluahkan di sini. Tapi sebaiknya aku tidak menaip tentang hal-hal peribadi kerana aku tahu, yang menanggungnya aku.. Hahaa.. So better mengadu pada tuhan. Betul ke idok??


Alhamdulillah, life must go on. Teruskan perjuangan dan kene sentiasa INGAT tujuan kita dilahirkan atas dunia ni. Tak ada satu benda pun yang ALLAH jadikan sia-sia. Cari hikmah disebalik sesuatu, belajar bersyukur dan berubah - turn to ALLAH immediately! Itu sahaja... Tak lecey pon...


January 2017, banyak kejadian yang tak di sangka-sangka berlaku. Uncertainty make me worried about my future.. Tapi ALLAH knows best. Jalan terus... Yakin sajer. Biasa kalau awal-awal tahun dah banyak benda jadi, means rezeki besar tengah or hujung tahun.. The bigger the test, the bigger the reward! Alhamdulillah, 'Alla Kulli Hal! All praises due to ALLAH - In all condition I thank Allah!.


Instead of being depressed, I choose to be happy :) wink wink.. Because I got a very good lesson, if you are becoming depressed with all the problems you face - that is mostly the sign of weakness of faith in ALLAH swt.. ya Allah jauhkan lah..


back to basic, back to normal. Redha.. In Shaa Allah..


till then,
sitinurulaieen
Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

14 January 2017

DIA saja yang tahu. Jia You!

Assalamualikum,

Hi readers, how are you.?

Page 14 from 365.

Harini aku rasa sangat terbeban. Bebanan di otak bukan di badan. Level of stress tu dah tahap mega dewata dah rasa.. ALLAH!. Macam biasa la, aku tak tau mana hendak diluah rasa dalam hati ni, so kau lah jadi mangsanya my dear blog. Sigh! 


Dear blog, syukur Alhamdulillah, aku masih boleh kawal lagi rasa ini, masih boleh lagi bersabar, masih boleh lagi bertahan. Kerana aku tahu, aku ada tuhan, aku ada keluarga di belakang aku, aku ada kawan yang memahami dan aku ada kau my dear blog sebagai medium untuk aku setiap kali aku kehilangan arah. 


Terlalu banyak dugaan yang aku sedang hadapi sekarang. Macam dah jatuh, di timpa tangga pula. ALLAH. Aku rasa sangat tak mampu, tapi ALLAH kata dia tak akan uji hambanya lebih dari kemampuan hambanya. Ya, ALLAH knows best! Trust on ALLAH plans. Segala pertolongan dan kebergantungan hanya pada DIA sahaja. 


Perancangan aku selalunya tak sama dengan perancangan tuhan. Apalah agaknya reward yang ALLAH nak bagi pada aku lepas ni. Dua kali ALLAH ulang dalam Al-Quran. "Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. (Q:S 94:5-6)


Takda satu perkara pun yang ALLAH jadikan di dalam dunia ni sia-sia. Aku hanya boleh bermohon supaya semuanya dipermudahkan. Semoga ALLAH bantu aku dalam setiap perkara yang aku lakukan. Amin. Ya Rabb.


My financial - really tight. My career - still struggling (so-so la), my car right now tengah rosak tersangkut tepi jalan, (overheat). My love life - very tough and challenging. ALLAH tolong bantu aku dalam merawat hati ini. Mungkin aku terlalu banyak fikir - mungkinlah... Doakan yang baik-baik. 


Cerita pasal love-life ni, haih, terlalu banyak yang aku nak ceritakan. Cuma aku tak tahu macam mana nak luah kat sini. Alhamdulillah for the past 2 years - everything went smooth, easy, just go with the flow between us. And I am happy. 


This year, both of us quarrel a lot. At the same time we laugh a lot too. Cuma, dia seorang yang unpredictable. Ada ketika perangai unpredictable dia ni sangat bagus dan reasonable. Ada ketika sangat annoying and buat aku selalu naik angin. 


Right now, I lost contact with him. Sekarang aku tak tahu kemana dia menghilang. Last aku jumpa dia masa tu kami bertekak sikit. Aku memang biasala perangai yang kuat merajuk (perempuan kan). Sekarang aku dah gelabah dan serba salah, sebab dah berapa hari aku tak dapat contact dia, dan last sekali jumpa, masa tu aku main blah dalam keadaan marah..


Aku cuma berharap dia baik-baik aja. Aku berdoa semoga dia sentiasa dalam jagaan ALLAH. Dear you, tak kisah la awak berada kat mana sekarang, I hope that you are safe. And please do contact me..  I am waiting.


Semoga semuanya baik-baik sahaja. Amin.


sincerely,
sitinurulaieen.


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

08 January 2017

sitinurulaieen's two zero one seven resolutions


Assalamualaikum..

Hello readers. How are you?

Its already page 8 from 365 days in 2017. Still not to late for me to say, happy new year 2017!!

Alhamdulillah for a successful year in 2016. It has indeed been a year that filled with lots of bad and good, disappointment and opportunities, positiveness and negativeness, strength and weaknesses, etc etc etc... Alhamdulillah, syukur atas segala nikmat yang Allah dah bagi pada aku sepanjang tahun 2016... :)

Everything that happened to me last year made me become more stronger!!

Thank you 2016. Welcome 2017!

My new year resolution?

I want 2017 will be my successful year for me in my career as an AIA Life Planner.. In Shaa Allah.
In my personal life - I do really praying to get married with the one that I love this year (please doakan yang terbaik). 
For my financial - I am looking to free myself from all the debt and achieve financial freedom. 
Last but not least and I want to stay healthy and happy. Simple, stay focus and always be happy! 

Travel is always be my favorite thing! My travel list this year will be a bit too long. I hope I can go to four places out of ten in the list.

.::.My travel list 2017.::.
  • Surabaya - Indonesia
  • Da nang - Vietnam
  • Hanoi - Vietnam
  • Bandar Seri Begawan - Brunei
  • Maldives
  • Bali - Indonesia 
  • Beijing - China
  • Prague - Czech Republic
  • Cebu, Boracay Island , Palawan Island - Philippines
  • Phuket - Thailand


The first four places I want to go there by my own. The rest I will work hard by achieving all the company's trip. Please pray for me - sitinurulaieen will be a qualifier for all the company trip! Amin Ya Rabbal Alamiin. Thanks guys doakan aku.. heheee


Semoga semuanya baik-baik sahaja. In shaa Allah

Till then, talk to you soon.

p/s: hope I can blog more in this year too..hehee


Best Regards,
sitinurulaieen

Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Siem Reap Trip 2016 - Day 3 (Cultural Village) Part 2

Assalamualaikum...


Hi readers. How are you?

I'm fine. Thank you very much!


Untuk hari ketiga part 1 boleh klik sini--> Siem Reap Trip 2016 - Day 3 (Tonle Sap Lake) Part 1

  • Kita sambung part 2 pulak la ye. Lepas balik dari Tonle Sap, serius tak tau nak pergi mana dah. Kami looking for some place that is no entrance fees at all. Sebab aku la dah nak tinggal sikit USD in hand. Azim macam biasa bawak pergi makan dulu.
  • Lepas sembahyang and makan. Aku decide nak pergi Cambodian Silk Farm - tempat dorang buat Cambodia Silk. Tapi Azim kata jauh jadi dia bawa kami ke Artisan. Dekat je dengan Muslim Village. Yang penting masuk adalah percuma! See how cheap we are! Hehe...


They told us, how they do all the sculpture! From solid wood! 

Halus je seni deme ni semua! 

This artisan made sculpture from solid sandstone!

This is an artwork "Bayon Temple" made from lacquer 

A deaf-mute artisan. She can draw straight line accurately!  


  • Tak lama pun dekat Artisan ni. Rasa macam alahai kejap je.. Azim memang dari pagi insist kami pergi Cambodia Cultural Village. Kami memang taknak pergi sebab entrance fees dia 15USD. haha. Tapi Azim ni paksa jugak! Aku pun terus terang je dengan Azim kata aku tak cukup duit nak pergi sana, aku nak pergi tempat yang masuk percuma! 
  • Azim pujuk bersungguh-sungguh suruh kami pergi juga cultural village! Dia siap cakap, dia akan dapatkan tiket harga paling special untuk kami. Last-last kami mengalah la.. Dengan terpaksanya kami pergi! Azim belikan tiket dekat mana entah, katanya ada kawan kerja jual tiket tu. End up kami dapat 11USD/pax. Alhamdulillah.. better la dari 15USD/pax! Hahaa.. Thank you Azim.
  • Fakta - Cultural Village WAJIB pergi bila ada show sahaja. Iaitu hari Jumaat, Sabtu and Ahad and show akan bermula jam 3petang! (Walaupun terpaksa, aku memang highly recomended this place - A must visit place - kalau ada show on weekend)
  • Aku nak bagitahu and tekan kan dekat sini. A MUST VISIT PLACE! If you are going there on WEEKENDS, you must come to this place. Untuk show boleh datang petang, cuma kalau nak tengok cultural village tu, sebab dia show semua 44 province dekat Cambodia. (macam mini Malaysia, Melaka). 

Nanti sambung laaaa..ada kerja pulak nk kene settle...hehee


Sincerely
sitinurulaieen


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...