09 November 2016

Siem Reap Trip 2016 - Day 3 (Tonle Sap Lake) Part 1

Assalamualaikum..


Hello my fellow readers..How are you? Sorry for the long hiatus.....


15 October 2016
Kita continue hari ketiga kita di bumi Kemboja. Okay, to be honest, aku memang nak pergi Tonle Sap Lake ni sebab pernah belajar dulu masa sejarah tingkatan 3 kot. Dah memang subjek kegemaran aku sejarah. So aku memang ingat dan nak sangat pergi tasik ni.


Kalau korang tinjau dari atas flight masa sampai ke Siem Reap,dan korang nampak macam laut kat bawah tu, sedarilah itu bukan laut! Itu adalah Tasik Tonle Sap okayy.. bayangkan laaaaa besar dah macam laut dah. The biggest lake in the Southeast Asia kot!. (sorry gambar tak sempat snap, sbb baru bangun tidoq masa tu..hehe)


Okay untuk hari ketiga itinerary;


  • Kami deal dengan tuk-tuk driver muslim masa pergi makan dekat restoran Muslim Family Restaurant (landmark sebelah masjid), Nama tuk-tuk driver Azim & Nasir (+855 0963656939) (boleh whatsapp kalau nak pergi Siem Reap - highly recommended)
  • Actually yang bawa kami Azim, Nasir abang dia, dah ada orang booking. So si Azim ni pon bagus juga - boleh cakap melayu, muslim so senang nak deal!
  • Tuk-tuk Driver Malay speaker one day - 15USD. 



  • First sekali dia berhenti dekat Lotus Valley. Tempat semai bunga teratai. Cantik tempatnya, tapi masa tu bunga semua belum kembang lagi, so dalam gambar tak berapa nak menarik. Azim kata, masa air tasik tonle sap naik mereka akan semai lotus, masa air tasik surut dalam bulan march/april meraka akan tanam padi. 


Not So Blooming Lotus.

Semai teratai untuk makan, buddha punya sembahyang dll.

  • Straight again jalan tu, Azim ajak singgah di floating village. Serius masa sampai situ, Azim tanya, nak singgah ke? Kami okay je, dia bawak jalan tengok-tengok rumah kat atas tasik tu. Ya Allah, sedih sangat tengok - rasa macam daif jugak keadaan orang kat sana. Insaf and rasa bersyukur sangat kita dilahirkan di Malaysia.


One of the house at floating village


  • Dekat sini Azim kata ada Muslim juga yang tinggal disini. At the end of the road, ada satu rumah besar warna kuning.. Rumah orang Arab yang Islamkan penduduk di Cambodia. Dekat Siem Reap ni ada dua buah masjid sahaja. Satu di Siem Reap town, satu lagi di Tonle Sap. Imam besar dia sama je dengan Imam kat Siem Reap tu. (owner Muslim family Restaurant)


At the entrance of the village

Cool eh? I'm just so blessed live in Malaysia.
 
  • And then sampai la ke entrance Tonle Sap. Tak sabar sebenarnya nak naik bot! Hehe. Alhamdulillah, Si Azim pon follow sekali, and dia pon tolong belikan tiket. Katanya kalau dia beli kan boleh dapat lagi murah sebab local. Ada betulnye jugak. Murah tak murah la, tiket sahaja 15USD! huish! Bila kenang balik, sedih dengan taraf kemiskinan dorang, so kami redha! hahahaa...



This is Vietnamese Village


  • Azim terangkan kat kami, di Tonle Sap ni penenpatan orang Vietnam. Azim kata Vietnamese people ni tak campur dengan Khmer People. The reason why tak nak campur pun tak sure. Tak ingat apa azim cakap masa tu. Lengkap la juga kampung ni, siap ada sekolah, mini market, ada rumah tu aku nampak siap ada flat-screen tv lagi.. 


Vietnamese Floating village's School

Cute little childrens doing their chores! 
  • Dekat Vietnamese Floating Village ni dorang ada pit-stop jugak. Boleh naik canoe menelusuri kayu bakau. Tapi ada fees - 25USD kot tak silap. Mahal so kami skip! hehee.. Kalau ampa ada budget lebih boleh la cuba.. Second pit-stop ni free je. Tempat makan-makan and ada souvenir juga. Ada buaya kat sini. Difahamkan buaya ni dibela sebab nak ambil kulit dia untuk buat bag, kasut dll.  

So sad when thinking they will be slaughtered afterwards!

Guess how much is the price?? Can cost up to USD2500! 

  • We go until the middle of the lake, taking some panoramic view, and we go back to the beginning. Like I said before, I'm not to fancy sitting on the boat to long, because we don't know what things below us! Inside the lake, maybe crocodile! Oh my god! 


  • Fun fact, aku nampak ada benda terapung jauh sikit dari floating village ni. So aku tanya Azim apakah? Dia kata itu kubur orang kat sini. Terapung juga kubur nya.. Haha.. bila air pasang, kubur tu pun akan tenggelam. 


  • So far that is my best experience in Tonle Sap. I just can't imagine myself living a life like that. Alhamdulillah, I am blessed to be born in Malaysia. Tu lah orang kata, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri! 


Till then..to be continue......


p/s: aku sambung hari ketiga ni dekat lain entry okay. Sbb dah panjang sangat! Hehe


sincerely,
sitinurulaieen


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

0 Respond Chill-lah....:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...