28 October 2016

Siem Reap Trip 2016 - Day 2 (Angkor Wat)

Assalamualaikum,


Hi readers..how ya doing?


Sorry for the long hiatus...

14 October 2016
Second day at Siem Reap, Cambodia. Tempat yang menjadi tarikan utama di bumi kemboja - Angkor Wat. Kalau pergi Siem Reap, tak pergi Angkor Wat - baik tak payah datang Siem Reap. Ha gitu. Kalau korang perhati atas bendera Kemboja pon ada Angkor Wat. So, it is a must place visit for everyone who want to visit Cambodia -Siem Reap especially.


Trip ke Kemboja ni tak ada preparation sangat (mula-mula nak cancel pergi, last minit ON plak). So disebabkan Mr Ponlock (tuk-tuk driver) offer service dia masa hari first. Kami pon setuju jelah. Aku dengan Ina memang decide nak tengok sunrise kat Angkor Wat. So kene bangun seawal jam 4pagi. Nak bertolak tengok sunrise jam 5pagi.


Alhamdulillah, Mr Ponlock datang tepat pagi tu, so off we go to Angkor Wat. Kene pergi beli entrance ticket dulu. Kenmain bapak mahal dia punya fees. Adoi pengsan mak nok!

Entrance fees per day : 20USD/pax

Here comes the sun dududududu~
Subhanallah.. Excited sungguh masa dapat tengok sunrise tu. Berbaloi bangun awal pagi sebab nak tengok sunrise di Angkor Wat. Sebab dia ada moat sekeliling Angkor Wat buatkan reflection dalam gambar alive sangat! Must go there kalau ada kesempatan tengoklah sunrise.. Aku suggest bukan apa, pagi-pagi rasa fresh sangat nak jalan.. Sebab tengahari panas yang amat. 


Just another tips,

  • For temple visit, aku suggest pergi short tour je. Yakni cover 3 tempat dah memadai. Sebab temple ni besar gila okay. And the most annoyingly banyak sangat tangga. Kepenatan sebab kene naik turun tangga je.. huihh
  • Angkor Wat, Bayon and Ta Phrom is enough.
  • Better bring water with you and some foods. 
  • Wear something comfy and loose. Sebab cuaca dia panas dan kering. Lupakan hajat nak pakai high heel ye adik-adik.. Sneakers or comfy shoes is a MUST!
  • Sunblock is a must. Panas berdenting woi bila dah tengah hari.
  • Kalau rasa nak tau lebih lanjut history behind the Angkor Wat and all the temples - boleh hire tour guide. Berapa cost aku tak tanya pulak. Tapi semua bahasa ada. Nak jimat buat macam kami, buat-buat tengok scene, tapi menempel kat tour guide orang, curi-curi dengar! HAHA
  • Better have maps with you, so you won't feel lost. Tapi jangan risau segenap penjuru ada spot cantik nak tangkap gambar. So tangkap gambar puas-puas okay.

At the legendary Angkor Wat. this one before naik their top Level. Gayat!

Kalau ada nak tau lebih lanjut, korang google lah sejarah Angkor Wat ni yer. Mr Ponlock pon buat history lesson jugak after each visit. So tau la jugak sikit-sikit! Cuma malas nak ambil port sangat, sebab history banyak nama pelik-pelik keluar. Angguk je! hehee... (mahal jugak dia charge kami, tapi sebab dia pandai beli jiwa,kami bayau jelah)


Balik tu aku sempat grab buku about Cambodia and Angkor. Masa kat Ta Phrom kot. It's cost 6USD. Okay lah kan.. And balik tu kami makan di Muslim Family restaurant. Err nanti aku review okay! 

So total second day cost:
Entrance fees : 20USD
Tuk-tuk driver : 25USD (divide 2)
Buku : 6USD
Makan : 9.50USD (divide 2)
Total per pax : 43.25USD (RM179.48)

End of second day.. to be continued...


sincerely by,
sitinurulaieen.
Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

0 Respond Chill-lah....:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...