18 October 2016

First glimpse of Siem Reap, Cambodia..

Assalamualaikum....


Hi readers, how are you?


Alhamdulillah for the beautiful life that be given to me by The Almighty. Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar. I am so blessed!


13 October 2016 - Aku diberi rezeki dan kesempatan oleh Allah melawat Siem Reap, Cambodia. It was an amazing experience. Still rasa macam tak percaya pon ada bila dapat jugak pergi Cambodia in the middle of hectic life. Syukur sangat pada Allah. To be honest, I almost cancel this trip at the last minutes. Tapi kalau Allah kata KUN FAYAKUN, Jadi, maka jadilah dia. :)


Naik flight paling awal, jam 650am. Gigih bertolak dari rumah jam 3pagi. Sampai KLIA2, breakfast and lepak surau sambung tido, lepas subuh baru check-in and flight delay pulak. Dalam flight apa lagi membuta la, tau-tau dah sampai. Hahahaa... 


Disebabkan flight lambat sampai dari jadual, masa keluar dari Airport Siem Reap aku gigih la cari hotel punya driver, sebab kata ada free pickup. Dok cari nama tak jumpa.. Dua tiga kali jugak aku mencari, last2 jalan kaki pergi keluar airport ambil tuk-tuk.


Airport to hotel :5 USD


Yes, dekat Cambodia semua transaction guna USD. Mereka terima juga Cambodian Riel, tapi untuk small-small amount je. To be honest, dekat Siem Reap penuh mat-mat salleh.. hahaha. Kau bayangkan Malaysian Ringgit masa aku pergi sana RM4.15. Menangis!! 


Naik tuk-tuk, English speking driver. So okay lah. Ada cerita kelakar sebenarnya dengan driver tuk-tuk ni. Nama dia Mr Ponlock (+855 070713677). Masa mula-mula tu aku ingat dia ni sikit2 boleh la cakap English. Rupanya tak okay! His English is very good, siap ada British accent wa cakap lu! 

Mr Ponlock with his history lesson. Ngantok nak dengar. haha

Dia tanya, nak pergi hotel mana, aku bgtau la hotel Okay Guesthouse (nanti aku review hotel ni, next entry). Dia kata okay. Ingat lagi dia kata - "Welcome to Cambodia and welcome to my province Siem Reap, I am really appreciate because you choose my country to visit, so welcome and thank you very much." Lebih kurang laaa.. hahaha - Ini aku respect and salute, rasa macam welcome sangat oi. 


Tengah dok syok-syok tengok kiri kanan, Mr Ponlock ni boleh pulak stop. Ah sudah, apehal pulak berhenti tepi sawah kan.. Risau jugak masa tu, dia cakap, nak double confirm hotel kami, takut salah hantar tempat lain. Lepas confirm kan, dia suruh tunggu sekejap. Kami pon skodeng la nak tengok dia pergi mana, pusing belakang --------> terus kami pusing depan balik. (Rasa macam menyesal tengok belakang) hahahaa... -dia nak terkucil rupanya, haampaagasss!!


Jadi bahan lawak je. Adoi. At the end, sampai hotel jugak. Before pergi sana memang dah email hotel kata nak early check-in. (tapi diorang tak reply langsung) Disebabkan driver yang suppose jemput kami di airport tak jumpa kami, ada miss communication katanya. So early check in tu tak perlu caj. (kalau tak kene bayar 5 USD)... 


Sampai bilik membuta la apa lagi, sebab still awal.. And nak recharge balik tenaga, sebab sat lagi nak jalan-jalan. Hee.... Nanti aku cerita next part kami pergi mana okay guys. dah panjang sangat dah ni.. heeee...

To be continued......

Total damage: 

Tiket flight : RM 258/pax

Hotel 4D3N : RM 82/pax

Tuk-tuk to Hotel : USD 5 (RM20.75)


Till then, tunggu next entry okay... 


sincerely,
sitinurulaieen


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

0 Respond Chill-lah....:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...