30 September 2016

MEDICAL CARD VS TAKAFUL HAYAT

Assalamualaikum...

Hi readers. Okay harini kita nak kongsi pula info berkaitan takaful.. Ramai yang tak paham lagi medical card dan takaful hayat ni macam mana,.. takpa-takpa, meh Cik Ain terangkan ye..

Ramai yang Cik Ain jumpa masih lagi Confuse antara 'Medical Card' dan 'Takaful hayat'. Ok jom.. nak explain sikit pasal perkara ni.

 Medical Card V.S Takaful Hayat 
Medical card itu bersifat bayar balik (reimbursement) - Bayar balik bil perubatan kepada hospital. Itupun banyak peraturan dan prosedurnya. 

 Takaful hayat pula bersifat pampasan (compensation) - pampasan dapat lump sum dalam nilai yang besar. Tak banyak hal sangat, kalau dah meninggal... meninggallah.

Secara umumnya: -
 Medical card bayar kepada hospital.
 TAKAFUL HAYAT bayar kepada PELANGGAN.
 Medical card tak berguna dah kalau meninggal atas sebab apa pun. Nak rawat apa lagi...kan dh meninggal
 Takaful hayat berguna - dibayar sekaligus (lumpsum) kepada keluarga/penerima FREE HIBAH.
 Medical card boleh bayar bil potong kaki (amputation) , tapi tak dapat bayar kerusi roda, kaki palsu, peralatan bantuan, kehilangan pendapatan.

 Takaful hayat boleh guna wang pampasan untuk bayar peralatan sokongan dan ganti pendapatan. · Kalau manfaat kematian takaful hayat lebih besar dari harga rumah, bank lebih suka pada kita dan tak paksa kita beli insuran loan rumah daripada mereka Medical card tak boleh buat begitu.
 Takaful hayat boleh digunakan sebagai fungsi membayar apa-apa hutang peribadi setelah kita pergi supaya roh kita tak sangkut.

 Medical card hanya bayar hutang hospital swasta. Hutang peribadi masih sangkut.
See, banyak kan perbezaan antara medical card dengan Takaful hayat? 

Sayangkan diri Sign Up PELAN PERUBATAN.
Sayangkan Keluarga Sign Up kedua2nya (Pelan Perubatan & Pelan Hayat)  

P/S: Sign up dengan AIA PublicTakaful Bhd, ada manfaat wakil Upah Haji, Wakaf Quran dan Wakaf Qurban. Sempat lagi buat pahala selepas meninggal dunia. Menarik bukan! Apa tunggu lagi? Silalah.. Call aja, nanti Cik Ain ajak kopi-kopi ye.

Call/Whatsapps/Pm
AIA Public Takaful Bhd

011 - 3970 9391
011 - 3970 9391
011 - 3970 9391

Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

0 Respond Chill-lah....:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...