21 September 2016

Krabi Trip 2016 - Part 2 (Emerald Pool)

Assalamualaikum.

Hi readers.

Second day - 31st July 2016 ( Sunday)

Kita teruskan hari kedua berada kat bumi Krabi,Thailand. Disebabkan kami tak ada proper plan, we do some research before sleep and decide to go Emerald Pool by motorcycle. Bear in mind, we already know the journey will take almost an hour and half (it's almost 75km)!!!

  • Adventure trip I tell you. We lost all the way. The journey took us almost 2 and half hour!!! Sakit pungkoq weh!! kematu aku cakap kau, lenguh semua kaki tangan!! Dekat Malaysia pon aku tak pernah buat trip macam ni naik motor, dahla signboard tak paham.. Hahahaa. Akhirnya sampai juga! Alhamdulillah.
Ontheway to Emerald pool. Lotih woih!

  • Sewa Motor - 250baht (RM29) - sehari
  • Full Tank - 8baht (rm10) 
  • Emerald Pool - Parking fees - 10bhat (RM1.20)
  • Entrance Fees - 200bhat (RM23)
  • Ingat dah sampai boleh la terus pergi ke pool nye. Jangan harap hokey! Kene daki bukit lagi almost 1km, baru sampai tempat dituju. Masa sampai tu memang ramai orang, biasalah weekend kan? Tapi tempat dia Masha Allah cantik sangat. Berbaloi juga la perjalanan jauh tu..


Kene daki bukit, redah je~~

Yeay sampai jugak akhirnya 

  • Dapat jugak berendam dalam Emerald pool tu. So sad masa tu nak visit Blue Pool, tapi tutup for renovation..sodih.. So far very great experience. Cuma nak turun kene la menapak lagi 1.4km down.. Sigh~, penat lagi!


Emerald Pool

  • Turun dari Emerald Pool dah lapar balik. Haha, nampak jagung macam tempting je. Plus air kelapa sejuk.. Fuhhh.. mantop weh! Lepas ni nak menghadap jalan balik another 75km.. Alahaiiiiiii~~~~ (Redha)...
  • Nak dijadikan cerita.. jeng jeng jeng... Masa nak balik tu, tiba-tiba rasa macam tak best bawak motor. Bergegar-gegar. Dalam hati aku kata.. Ahhh sudah! Pancit ker?? Sahih pancit woih, masa tu in the middle of nowhere, dekat hutan-hutan jauh dari town! Tawakkal!
  • Nampak signboard Hotspring apa ntah.. masuk.. And then, saat aku tulis ni aku teringat, jadi kelakar la pulak. Nak sangat pergi on our own kan. Dah sampai nak balik motor pulak pancit. Aduhai.. Dah la tak reti langsung pasal motor.. Haru! Terus tanya kat orang jaga parking tu... Geleng-geleng je kepala diaa....Halahhh halahhh~~

                                                     Pakcik :"No ride.No ride. Not Good"
                                                     Aku : Ada kawan yang boleh tolong tak?? 
                                                     Pakcik : "Take taxi, 500bhat.
                                                     Aku : And then? 
                                                     Pakcik : Senyap
                                                     Aku : krik...krik....krik...
                                                     Pakcik : Take taxi Klong Thom (nearest town)
                                                     Aku : And then???Need to open the Tyre first??
                                                     Pakcik : No need! No Need!!
                                                     Aku : Then How??
                                                     Pakcik : Krik krik krik....
  • Tulah, macam ayam dengan kucing bercakap.. Lama jugak tersadai kat situ.. Last-last aku tanya, taxi tu macam mana rupanya?? Dia tunjuk ISUZU DMAX!! 4WD!! Taik Noharom! Mati-mati aku ingat taxi tu macam taxi kat Malaysia.. Hampagas..

Gini la sudahnya....Hehehee..

Dekat kedai tayar.. Nego-nego dapat murah, maklum la Ahad kan!

Thanks to this pakcik guard and pakcik taxi!! HAHAHAA


  • Cost tukar tiub - 140 baht (RM16)
  • Taxi ISUZU DMAX tu - 400 baht (RM47) *bapak mahal*
  • Ontheway balik, boleh la sesat lagi kan.. Nak buat macam mana. Konpius! Sedangkan bandar Kl tu pon sesat selalu.. Inikan pula negara orang.. Chewah!  Hahahaha .. Sesat- sesat pon dapat tengok negara orang.. Dapat singgah tempat yang cantik. Subhanallah, Alhamdulillah, thank you for this journey!!


Dapat tengok nelayan kat Krabi
End of the day. Sampai hotel, melepek lagi.. Hadoi laaa.. terus berendam dalam bathtub air panas! Hehee, anyhow pon bersyukur sangat tak ada apa-apa yang teruk berlaku. Besyukur sangat dapat experience ni.. Bukan senang oi.. Siapa suka advanture boleh tiru kami.. Yang tak suka.. better amek tour guide je..hehee

Total damaged : 1008 baht (RM120)
  • Sewa Motor - 250baht (RM29) - sehari
  • Full Tank - 8baht (rm10) 
  • Emerald Pool - Parking fees - 10bhat (RM1.20)
  • Entrance Fees - 200bhat (RM23)
  • Cost tukar tiub - 140 baht (RM16)
  • Taxi ISUZU DMAX tu - 400 baht (RM47)
Cost bahagi dua dengan Ina, kecuali makan and entrance fee.. Kira lump sum dalam RM150 la.. Cisss, kalau motor tak pancit save bayak kat situ.. hahaha...


Till then.. talk to you soon.....To be continued....


Sincerely,
sitinurulaieen


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

2 Respond Chill-lah....:

Hayati M Y said...

Gigih la oii.. g sana dua orang je ke?
hahha kene blaja bahasa dorang sikit2 la eh..
nasib baik takde pape berlaku..

Bestnya ain g travel!
betty kne mula menabung ni tapi tak dan nak menabung asek melabur kat anak2 je. hahahaha..

by the way!
selamat berblogging! bety pn da start blog balik. haha

sitinurulaieen said...

@Hayati M Y : oit betty!! lama x dengaq story.. nanti ain g jalan kat blog betty okay.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...