30 September 2016

MEDICAL CARD VS TAKAFUL HAYAT

Assalamualaikum...

Hi readers. Okay harini kita nak kongsi pula info berkaitan takaful.. Ramai yang tak paham lagi medical card dan takaful hayat ni macam mana,.. takpa-takpa, meh Cik Ain terangkan ye..

Ramai yang Cik Ain jumpa masih lagi Confuse antara 'Medical Card' dan 'Takaful hayat'. Ok jom.. nak explain sikit pasal perkara ni.

 Medical Card V.S Takaful Hayat 
Medical card itu bersifat bayar balik (reimbursement) - Bayar balik bil perubatan kepada hospital. Itupun banyak peraturan dan prosedurnya. 

 Takaful hayat pula bersifat pampasan (compensation) - pampasan dapat lump sum dalam nilai yang besar. Tak banyak hal sangat, kalau dah meninggal... meninggallah.

Secara umumnya: -
 Medical card bayar kepada hospital.
 TAKAFUL HAYAT bayar kepada PELANGGAN.
 Medical card tak berguna dah kalau meninggal atas sebab apa pun. Nak rawat apa lagi...kan dh meninggal
 Takaful hayat berguna - dibayar sekaligus (lumpsum) kepada keluarga/penerima FREE HIBAH.
 Medical card boleh bayar bil potong kaki (amputation) , tapi tak dapat bayar kerusi roda, kaki palsu, peralatan bantuan, kehilangan pendapatan.

 Takaful hayat boleh guna wang pampasan untuk bayar peralatan sokongan dan ganti pendapatan. · Kalau manfaat kematian takaful hayat lebih besar dari harga rumah, bank lebih suka pada kita dan tak paksa kita beli insuran loan rumah daripada mereka Medical card tak boleh buat begitu.
 Takaful hayat boleh digunakan sebagai fungsi membayar apa-apa hutang peribadi setelah kita pergi supaya roh kita tak sangkut.

 Medical card hanya bayar hutang hospital swasta. Hutang peribadi masih sangkut.
See, banyak kan perbezaan antara medical card dengan Takaful hayat? 

Sayangkan diri Sign Up PELAN PERUBATAN.
Sayangkan Keluarga Sign Up kedua2nya (Pelan Perubatan & Pelan Hayat)  

P/S: Sign up dengan AIA PublicTakaful Bhd, ada manfaat wakil Upah Haji, Wakaf Quran dan Wakaf Qurban. Sempat lagi buat pahala selepas meninggal dunia. Menarik bukan! Apa tunggu lagi? Silalah.. Call aja, nanti Cik Ain ajak kopi-kopi ye.

Call/Whatsapps/Pm
AIA Public Takaful Bhd

011 - 3970 9391
011 - 3970 9391
011 - 3970 9391

Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Rahsia Menabung Orang Cina

Assalamualaikum,

Hi readers.

Harini just nak kongsi rahsia tabiat menabung orang cina. As we all know, Chinese people pandai berniaga and pandai manage duit. So macam mana cara mereka uruskan duit especially tabung simpanan anak-anak?

RAHSIA TABIAT MENABUNG KAUM CINA *KITA WAJIB TAU!!**
Saya : Macam mana orang cina menyimpan duit untuk anak-anak?
Calvin : Kami menabung untuk anak-anak sejak kecil melalui insuran. Bila mereka sakit kami tak perlu keluarkan duit. Setiap seorang anak saya mempunyai dua insuran.
Saya : Kenapa tak simpan dalam bank? Bukan ke lagi senang kalau nak keluarkan bila nak pakai duit?
Calvin : Menabung bukan untuk keluarkan duit sesuka hati. Kami menabung untuk kegunaan anak di masa hadapan.
Bila anak belajar pandai, duit dalam insuran guna untuk sambung belajar. Kalau kurang pandai itu duit dia boleh guna untuk bukak bisness maa..

Contact me 011-3970 931 (Miss Ain)
:Ha? see? the important of insurans/takaful?? We malays should follow this advice. Sebab tu cina makin kaya..sebab tak risau and ada protection. Best ke best? 

*Free consultation jer bagi sesiapa yang berani untuk ubah cara menabung untuk masa depan. Sila lah contact saya. Im a full-time Aia Life Planner. :)

Call/whatsapp/pm
Siti Nurul Ain
AIA Public Takaful Bhd
011 - 3970 9391
011 - 3970 9391
011 - 3970 9391

Call me now. I'm waiting for you! You la.. yess you yang baca message ni!!

Sincerely,
sitinurulaieen

Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

23 September 2016

Krabi Trip 2016 - Hong Island

Assalamualaikum..

Hi readers..

Third Day - 1st August 2016 (Monday)

Alhamdulillah, Subhanallah, Allahuakbar!! Seronok sangat sebab bulan August always be my favorite month! Hee. I start my fav month with the most interesting activity that I never done before in my life, SNORKELING!! hehee..


Macam sotong pon ada. Sorry ler gambar blur, xde go pro.Guna samsung hp je!
  • Excited bangun pagi sebab tak nak miss the trip. Janji jam 830am teksi sampai jemput depan hotel.. tepat 830am sampai. memang janji ditepati sungguh la. Good services. Thumb Up!
  • Decide untuk ambil trip yang tak lama sangat and more relaxing. Sebab tak tau kenapa, even though kami pergi pulau, tapi kurang minat sikit nak explore pulau-pulau.. Hahaaa...
  • We decided to go Hong Island. Hong means Room in English. Fikir punya fikir, aku rasa better g sana dengan speed boat. Sebab aku bukan suka sangat ada kat tengah laut tu. To be honest aku memang suka pantai..tepi pantai je.. Tapi kalau atas boat atas laut.. I don't think I fancy it!
  • Masa tu ambil package dari "Chok Paisan Andaman". Highly recommended! Masa tu dapat tour guide yang best. Nama dia Wawa. The best part she is very fluent in English, Thai, Malay and Chinese. Kagum pulak dengan wawa ni..dah la suara halus, lembut je *macam doraemon kata orang thai tu*..Hahaha..Package include lunch *halal*, free juice,mineral water/ fruits and snorkeling mask. 
  • Better ada action camera. Beli yicam jer bagus juga. Kalau kaya beli la go pro! Haha (Aku takda, so tak boleh posing sakan)
  • Hong Island Tour - 600 bhat/person (RM70), National Park Entrance 300 bhat/person (RM35). National park tu nanti bayar bila dah sampai kat sana. Hong Island - visit 4 tempat. 
Hong's Lagoon
Koh Lading
Pakbia Island
Hong Island

Hong's Lagoon
PakBia Island
Before Hong Island
Masa Ni Kat Koh Lading
  • Semua best senang cerita. Walaupon aku excited bukan main.. hari ni memang aku spent most of my time dalam air je.. Sebab aku tak ada camera yang boleh masuk dalam air tu..camera dan handphone semua simpan je dalam beg. So gambar pon tak banyak ambik.. Aku memang letak semua memori tu dalam kepala. Kiranya enjoy the moment masa kat sana puas-puas!
  • So ada siapa-siapa yang bercadang nak ke Krabi. Hope this entry will help you. Korang boleh je pilih nak g 4 Island ke, Hong Island ke, or PhiPhi Island.. Boleh pergi by speedboat or Longtail.. terpulang pada budget masing-masing ye. Lain package lain harga. Basically tour dari pukul 8.00am to 430pm.

Harap korang enjoy your trip okay. Aku ada baca banyak sangat komen kata nak pergi Krabi better join tour or pergi sendiri? In my opinion, aku suka jalan sendiri. You got to explore new places by yourself, your way. Sebab sangat berbeza. Cuma kalau betul-betul nak relax and tak nak pening kepala. Better join tour. Then again, its all depend on what you want.. Best of luck..:)

Enjoy your trips okay guys. Explore and learn new things. Experience is the best teacher, right?! Earn it! See you soon. Adiozzaaa...


Sincerely,
sitinurulaieen

Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

21 September 2016

Krabi Trip 2016 - Part 2 (Emerald Pool)

Assalamualaikum.

Hi readers.

Second day - 31st July 2016 ( Sunday)

Kita teruskan hari kedua berada kat bumi Krabi,Thailand. Disebabkan kami tak ada proper plan, we do some research before sleep and decide to go Emerald Pool by motorcycle. Bear in mind, we already know the journey will take almost an hour and half (it's almost 75km)!!!

  • Adventure trip I tell you. We lost all the way. The journey took us almost 2 and half hour!!! Sakit pungkoq weh!! kematu aku cakap kau, lenguh semua kaki tangan!! Dekat Malaysia pon aku tak pernah buat trip macam ni naik motor, dahla signboard tak paham.. Hahahaa. Akhirnya sampai juga! Alhamdulillah.
Ontheway to Emerald pool. Lotih woih!

  • Sewa Motor - 250baht (RM29) - sehari
  • Full Tank - 8baht (rm10) 
  • Emerald Pool - Parking fees - 10bhat (RM1.20)
  • Entrance Fees - 200bhat (RM23)
  • Ingat dah sampai boleh la terus pergi ke pool nye. Jangan harap hokey! Kene daki bukit lagi almost 1km, baru sampai tempat dituju. Masa sampai tu memang ramai orang, biasalah weekend kan? Tapi tempat dia Masha Allah cantik sangat. Berbaloi juga la perjalanan jauh tu..


Kene daki bukit, redah je~~

Yeay sampai jugak akhirnya 

  • Dapat jugak berendam dalam Emerald pool tu. So sad masa tu nak visit Blue Pool, tapi tutup for renovation..sodih.. So far very great experience. Cuma nak turun kene la menapak lagi 1.4km down.. Sigh~, penat lagi!


Emerald Pool

  • Turun dari Emerald Pool dah lapar balik. Haha, nampak jagung macam tempting je. Plus air kelapa sejuk.. Fuhhh.. mantop weh! Lepas ni nak menghadap jalan balik another 75km.. Alahaiiiiiii~~~~ (Redha)...
  • Nak dijadikan cerita.. jeng jeng jeng... Masa nak balik tu, tiba-tiba rasa macam tak best bawak motor. Bergegar-gegar. Dalam hati aku kata.. Ahhh sudah! Pancit ker?? Sahih pancit woih, masa tu in the middle of nowhere, dekat hutan-hutan jauh dari town! Tawakkal!
  • Nampak signboard Hotspring apa ntah.. masuk.. And then, saat aku tulis ni aku teringat, jadi kelakar la pulak. Nak sangat pergi on our own kan. Dah sampai nak balik motor pulak pancit. Aduhai.. Dah la tak reti langsung pasal motor.. Haru! Terus tanya kat orang jaga parking tu... Geleng-geleng je kepala diaa....Halahhh halahhh~~

                                                     Pakcik :"No ride.No ride. Not Good"
                                                     Aku : Ada kawan yang boleh tolong tak?? 
                                                     Pakcik : "Take taxi, 500bhat.
                                                     Aku : And then? 
                                                     Pakcik : Senyap
                                                     Aku : krik...krik....krik...
                                                     Pakcik : Take taxi Klong Thom (nearest town)
                                                     Aku : And then???Need to open the Tyre first??
                                                     Pakcik : No need! No Need!!
                                                     Aku : Then How??
                                                     Pakcik : Krik krik krik....
  • Tulah, macam ayam dengan kucing bercakap.. Lama jugak tersadai kat situ.. Last-last aku tanya, taxi tu macam mana rupanya?? Dia tunjuk ISUZU DMAX!! 4WD!! Taik Noharom! Mati-mati aku ingat taxi tu macam taxi kat Malaysia.. Hampagas..

Gini la sudahnya....Hehehee..

Dekat kedai tayar.. Nego-nego dapat murah, maklum la Ahad kan!

Thanks to this pakcik guard and pakcik taxi!! HAHAHAA


  • Cost tukar tiub - 140 baht (RM16)
  • Taxi ISUZU DMAX tu - 400 baht (RM47) *bapak mahal*
  • Ontheway balik, boleh la sesat lagi kan.. Nak buat macam mana. Konpius! Sedangkan bandar Kl tu pon sesat selalu.. Inikan pula negara orang.. Chewah!  Hahahaha .. Sesat- sesat pon dapat tengok negara orang.. Dapat singgah tempat yang cantik. Subhanallah, Alhamdulillah, thank you for this journey!!


Dapat tengok nelayan kat Krabi
End of the day. Sampai hotel, melepek lagi.. Hadoi laaa.. terus berendam dalam bathtub air panas! Hehee, anyhow pon bersyukur sangat tak ada apa-apa yang teruk berlaku. Besyukur sangat dapat experience ni.. Bukan senang oi.. Siapa suka advanture boleh tiru kami.. Yang tak suka.. better amek tour guide je..hehee

Total damaged : 1008 baht (RM120)
  • Sewa Motor - 250baht (RM29) - sehari
  • Full Tank - 8baht (rm10) 
  • Emerald Pool - Parking fees - 10bhat (RM1.20)
  • Entrance Fees - 200bhat (RM23)
  • Cost tukar tiub - 140 baht (RM16)
  • Taxi ISUZU DMAX tu - 400 baht (RM47)
Cost bahagi dua dengan Ina, kecuali makan and entrance fee.. Kira lump sum dalam RM150 la.. Cisss, kalau motor tak pancit save bayak kat situ.. hahaha...


Till then.. talk to you soon.....To be continued....


Sincerely,
sitinurulaieen


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Krabi Trip 2016 - Part 1

Assalamualaikum...


Hi readers.


End of July aritu sempat jugak curi masa untuk travel. Dalam kepala memang fikir nak berehat and kebetulan masa tengah cek ticket kat air asia.. tambang ke Krabi agak murah.. So off we go!



Flight Return - RM246.08/person

Hotel 4d3n - RM99.30/person

First Day - 30th July 2016 (Saturday)

Masa tu aku book hotel Pranang Flora House Hotel. Honest review, this hotel is recommended. Bilik bersih, boleh tahan besar, ada bathtub and harga yang sangat affordable, agak dekat dengan pantai aonang. Dekat dengan masjid besar and senang nak dapat makanan halal dekat sini.. 4star!

Bilik kami masa masuk-masuk terus wahhhhhhhhh !

This trip memang unplanned. So memang takde buat research sangat. Just research sikit-sikit and after that kita just go with the flow je..(konon) - Turn up the plan bit mess, but give me a lifetime experience yang tak boleh dapat kat mana-mana! Alhamdulillah. :) 

With my Travel Buddy! kau nampak tak muka heksaited tu?


Round round Krabi Town


Our mistake masa kat krabi on the first day, kami tak mintak map town krabi kat hotel. So kami tak tahu mana arah tuju.. End up, jalan kaki 2jam non-stop! Confident konon jalan tu boleh tembus pergi hotel, lepas pusing balik, mintak map.. ha hambek kau.. jalan tu tembus tapi Masha Allah jauh gila kot!!


Aku buat point jelah malas nak tulis panjang-panjang sangat. Engkau orang bukan baca sangat pon kan. Wink-wink (>.<)

  • The food - Makanan kat Krabi Masha Allah mahal.. haha, kita punya currency a bit  down kan, so nak tak nak makan jelah. Aku memang tekak siam, tomyam seafood lover. so belasah!
Kerabu Mangga memang faveret hakak! 
  • Krabi Night Market - Hanya ada on weekend jer. Crowded with people. Tips, bawak lah mask. Sebab apa aku dan Ina keep bersin kat sana. Last-last demam dak Ina.. kesian..
  • Kalau nak beli apa-apa souvenir, nak murah kat Krabi Night Market lah daripada kat Aonang. Cuma maybe terlalu padat dangan manusia, aku tak beli apa pon (tak cukup duit pon ye) Hahaa. 
  • Tour - Kalau nak ambil mana-mana tour, make sure la korang rancang awal. Jangan jadi macam kami, nak pikir dulu la kononnya, balik dari night market kedai semua tutup dah.. And nak book kat hotel sendiri tak boleh sebab kene inform at least satu hari.. harey betul!

Nothing much on first day. Kira hari untuk berkenal-kenal dengan Krabi Town. Seronok berjalan, looking around lepas tu balik hotel terus melepek.. Kata nak berehat sangat kan..hahaha...

To be continued.....................


Sincerely
sitinurulaienn


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Yogyakarta Trip 2016 - Day 3 Borobudur & Prambanan

Assalamualaikum, hi readers..

Punya la lama nak update hari ketiga.. Masha Allah.. Nevermind straight to the point jer..


So hari ketiga, aku decide untuk visit temples yang ada kat sini.. Kalau pergi jogja, tak pergi dua tempat ni kira tak lengkap la aktiviti korang kat jogja.. For first timer, Wajib datang sini! Sebab malas nak pening kepala nak cari supir or whataver, aku decide ambil package dari hotel jer. So ditanggung beres..

12jam - Borobudur & Prambanan - IDR 500000 (RM150).. 

Start dengan borobudur dulu, so pak supir pon bawak la kami, awal-awal pagi dah tunggu depan hotel. First memang dia singgah mana ntah masa tu.. sebab nak beli ticket entrance masuk borobudur.. Masa tu kenapa dia suggest kat situ bukan kat borobudur itself sebab ada discount katanya.. Ikutkan jela *padahal ntah berapa percent la dia dapat* hahahaa.. 


Entrance fee Borobudur - IDR 250000.. (RM78) So dapat discount 10% kot tak silap... 

At the top of Borobudur

Tips kat borobudur:

1. Kalau sampai sini tengahari panas yang amat.. digalakkan bawak topi or payung

2. Pintu masuk untuk foreigner dengan local people lain2, sebab tu harga beza.. siap suruh buat air teh/kopi before nak masuk sana. 

3. Akan ada tour guide yang akan promote service mereka kat situ. To be honest, better jalan sendiri jer.. Tapi kalau nak tau kisah disebalik tempat tu, nasihat aku better cari tour guide yang boleh cakap English.. Bukan apa, aku pakai juga tour guide, dia cakap bahasa Indonesia-Jawa. Serius aku tak paham.. Last2 dia buat lawak or cerita aku mampu geleng and angguk ja.. Dia buat lawak, dia gelak sorang.. hurm.. kesian kat dia and kesian kat kami!

4. Tempat ni besar, crowded with pelancong.. so kalau nak dapat gopd spot nak tangkap gambar tu agak susah..so kene banyak sabar and tahan panas.. Matahari atas kepala masa aku smpai tu. 

5. Jalan nak keluar, ada ada ramai orang jual keychain and fridge magnet.. Cara diorang tu kejar kau, memang rare gila.. Aku nak makan, dorang kacau sampai terpaksa beli! Termasuk la  buskers - dia nyanyi masa kau makan, lepas tu tengok kau makan smpai kau bg duit kat depa.. Streess sikit kat situ..

Overall, good experience kat Borobudur...

Moving forward to Prambanan.. Jauh jugak perjalan..kira Prambanan ni belah selatan.. almost 1 hour journey jugak la.. Kalau kt Borobudur, Buddha temple.. Prambanan ni Hindu temple.. Honestly, aku lebih prefer kat Prambanan sebab tak rasa macam crowded, and the atmosphere kat situ more welcoming daripada kat Borobudur *pendapat aku la*

Yeay, can reach the top of Prambanan


Entrance fees Prambanan - IDR 234000 (RM73)

Tips kat Prambanan

1. Enjoy the view and scenery.

2. Ada perkhidmatan basikal/sepeda.. Naik jer.. sebab seronok gila round tempat ni dengan basikal..sebab kawasan dia besar jugak. Sepeda - IDR 20000 (RM6).. 

3. Takyah amek tour guide pon takpe.. Sebab apa yg aku buat, menempel kat group tour curi curi dengar explaination. hehehe.. Plus tourist guide kat sini pon fasih bahasa Belanda, Spain France dll..


Overall best jugak journey ke dua tempat ni..

Total damage : IDR 1,216,000 (RM380) 

Supir : IDR 500,000
Borobudur : IDR 225,000
Tour Guide : IDR 150,000
Prambanan : IDR 234,000
Sepeda : IDR 20,000
Silver Bookmark : IDR 57,000
Mkn2 : IDR 50,000

Supir, tour guide,sepeda and makan kongsi dengan Ina... so kalau jalan ramai korang bajet la sendiri.. lagi murah.. Hope it help and Enjoy your trip!


Okay,, See you next entry! 

Sincerely,
sitinurulaieen


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...