21 July 2016

Yogyakarta Trip 2016 - Day 2 (Merapi)

Assalamualaikum.. Hi readers..


Entry lepas aku ada cerita pasal first day trip ke Jogja kan? Baca disini - YOGYAKARTA TRIP - PART 1 .. On the second day pulak, disebabkan weekend kami decide untuk pergi tempat yang tak ramai orang.. Biasalah kalau hujung minggu, semua cost akan double kan?? 

So enjoy the read for part 2 ya.. wink wink :)


Day 2 - 10/04/2016 SUNDAY

Alhamdulillah, our friend kat sini Miss Dessy willing to spent time dia untuk bawa kami jalan-jalan around Jogja! Aku dengan Ina setuju je.. tapi part yang kami tak setuju dia tanggung sewa kereta satu hari plus minyak kereta dan makan kami.. Alaaaaaa.... terasa macam kenapa la our sister ni baik sangat.....??? 

Bila aku dengan Ina nak bagi duit, dia memang tak terima langsung.. "Ngak usah mbak".. "Ngak perlu"... Serius rasa macam dia bila dia datang Malaysia, memang aku akan bawak je dia nak pergi mana.. kira kena la balas semula kan?? Heeee.. Dah back to topik! 


Mount Merapi 

Aku yang request nak ke sini.. Gunung Merapi adalah the most active volcano in the world, akan meletus setiap 4tahun sekali.. last big explosion masa tahun 2010.. Aku still ingat lagi masa tu aku tengah study, and dengar cerita gunung merapi ni meletus.. Ramai sangat yang meninggal dunia masa tu.. Nak tau lebih lanjut korang google lah ye? Rajin sikit membaca, jangan malas! Hee.......


Merapi trip is the best trip ever la for me! Haha.. excited kemain, dalam masa yang sama nervous la jugak, sebab kalau gunung tu meletop time tu? Eh mohon dijauhkan..... Ada banyak cara nak naik atas, sama ada melaui motocross, jeep, basikal or jalan kaki.. Tapi paling selamat naik jela Jeep! And ada tour yang pendek, sederhana and long tour.. Bayau jela.. Lagi jauh and lama lagi mahal la cost dia,..... So bersedialaaaaaaaaaa......

Serius bila naik jeep ni, rasa nak menjerit all the time.. Jalan nak ke atas bukan highway woi!

Acah-acah model jap ye.. 
Dah masuk dalam bunker, last2 dapat tau yang ada org mati dalam ni.. Angker! 

Jeep

Bayangkan kat belakang tu la laluan lava panas masa volcano meletus..


Subhanallah.. Allahuakbar.. The View masa kat sini memang cantik, and rasa macam cantiknya bumi ciptaan Allah ni.. Too bad, we didn't see the smoking top of merapi sebab masa kami sampai cloudy day.. Tak dapat la nk snap picture macam dalam postcard tu! 


Apa-apa pun besyukur sangat one of my dream come through.. Eh, Macam dah panjang je post ni.. kita sambung second part lain entry okay.. Hari kedua belum habis lagi okay.. hehehe

So the budget!!  

Mount Merapi tour - IDR350,000 ~ RM110
Supir + Petrol - Tak tau berapa Dessy sponsor 

So far itu jela bajet ke sini..  Ok see you next chapter. 

Adios Amigos!
Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

2 Respond Chill-lah....:

Hayati M Y said...

Selamat Hari Raya Aien!! lama seh tak jumpo ko

sitinurulaieen said...

@Hayati M Y : Selamat hari raya buyaaaa!! eh memang lama gila tak jumpa.. sekrang ada kat melaka lagi ke???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...