21 July 2016

Yogyakarta Trip 2016 - Day 2 (Kabupaten Gunung Kidul)


Assalamualaikum..

Hi readers.. Kita sambung lagi hari kedua kita di Jogja!

Actually ada banyak sangat tempat yang kami research untuk pergi masa second day. Cuma this place is a recommendation from Miss Dessy sendiri.. Katanya dalam banyak-banyak pantai di Jogja, pantai Ngobaran adalah her most favorite beaches. She said this beach is more clean, less crowd and had a very unique view.. So we all follow saje...


Air ombak dia bersih and ombak dia tinggi

Mula-mula aku kedepan, nak selfie.. Berlari balik sebab ombak besar..hahaha

Dessy duk setting camera.. Banyak landak laut jugak kat sini!

Kabupaten Guning kidul terletak dekat bahagian selatan dari bandar Jogja.. Pagi tu kami ada kat Merapi, means bahagian utara dari bandar Jogja.. Dari hotel nak ke merapi makan masa 2jam... Dari hotel nak ke daerah Gunung Kidul pon 2jam.. So utara selatan kami cover dalam satu hari.. Hahaha 

sumber : google

Perjalanan nak ke gunung kidul ni boleh dikatakan agak challenge jugak..sebab kami jalan melaui lereng-lereng bukit.. View sepanjang jalan menarik. Jalan nak ke pantai ngobaran ni, Masha Allah, macam bukan jalan tempat pelancongan tau.. Suggest pergi naik kereta bersama pak supir.


Kasi can laaa kann....

Jalan dia sempit, kiri kanan hutan.. ada jugak rumah-rumah all the way.. The best part nampak nenek-nenek tua jalan kaki, kuat kot angkut kayu-kayu hutan atas kepala.. Kira sepanjang jalan memang seronok menjamu mata... Cumanya masa dalam kereta tu ada jugak terfikir.. Eh dorang ni nak bawak pergi mana ha?? X macam jalan nak pergi pantai yang banyak tourist pon.


The best part kat sini makan ikan bakar.. serius dia ambil masa yang lama jugak nak siapkan ikan, sampai rasa..oi laparr gilaaa.. Then bila ikan bakar tu besar and sedap..berbaloi laa jugak tunggu... dah lapa kan..bedal je..sampai lupa nak snap gambar..


Sebelah Pantai Ngobaran ada pantai nguyahan. Kene jalan sikit jer.. Kiranya disebalik bukit batu.. Tak sure kenapa pantai sebelah-sebelah tapi nama lain-lain.. Tapi Nguyahan boleh mandi.. sebab more pasir, Ngobaran pulak banyak batu-batu..


And then ontheway back..Aku tido.. tapi jaga balik still dalam area Gunung Kidul.. kira tertido sejam.. tengok-tengok tak sampai-sampai lagi,,, Ahahaa.. Anyway, best juga our second day.. Arrive at hotel around 7pm..


The budget! 

Ke Gunung Kidul tak ada budget, like I said its been sponsor by Miss Dessy.. Even makan ikan bakar pon dia yang bayarkan termasuk supir... You are the most kind hearted host that we ever met! We owe you a lot dear.. Thank you so much bawak kami pusing satu Jogja in one day! Siap offer nak teman kami lagi esoknya...*tapi kami refuse sebab dia kerja* ...


Balik hotel mandi, keluar merayap Malioboro street.. hahaa.. menabung kat jalan ni la gamaknya, sebab duit tak luak.. kihkih.. Okay sambung nanti..

Chiou..


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

0 Respond Chill-lah....:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...