20 July 2016

Yogyakarta Trip 2016 - Day 1

Assalamualaikum..

Baru terasa nak update pasal trip ke Yogyakarta (Jogja) bulan April haritu.. Dah tiga bulan baru nak update.. Cehh... bialah dah lama sekalipun, the memories will last forever in my heart!

To be honest, this trip is the first trip aku travel naik flight.. Sebelum ni tak pernah pon jejak kaki keluar negara.. Dalam semenanjung just travel naik bas or kereta jer. So boleh dikatakan this time agak excited sikit plus nervous. Tapi bajet cool je lah.. and masa dalam flight tu tak habes-habes berdoa dalam hati supaya sampai ke destinasi..

With my travel buddy - Ina
*tak ada apa pun dalam flight, sebab aku tido most of the time..hahah*

Okay nak tido! Contact lens cantik dari ColourVue! 


Day 1 - 09/04/2016 SATURDAY


Safely landed at 1150am at Adisutjipto International Airport.. kecik je airport dia.. The best part masa trip ni, kami (aku dan ina) berkenalan dengan anak jati jogja seminggu sebelum sampai sini.. Dia actually dulu pernah study dekat Malaysia, so deal punya deal.. dia janji nak jemput kami kat airport.. 

ADISUTJIPTO INTERNATIONAL AIRPORT 

ME, INA AND DESSY 
Met miss dessy riana dekat airport Jogja.. Ya Allah, orang dia baik sungguh-sungguh.. Aku boleh kata orang-orang jogja lembut sungguh hati mereka. Dia layan tetamu macam saudara sendiri, and dia tanggung duit taxi untuk kami ke hotel..siap belanja makan.. Masa tu rasa macam Eh? tak kenal pon dia ni, baru first time jumpa, kenapa baik sangat.. bila kami bagi duit.. memang dia tak terima - katanya saya kan tuan rumah.. Alahaiiiii... 


Hotel - ISTANA BATIK RATNA, JALAN PASAR KEMBANG


Interior hotel batik ratna - banyak spot menarik nak snap gambar


Alhamdulillah sampai hotel.. Ina book hotel batik ratna ni, sebab deco dia cantik! Aku suka something yang ada historical heritage. So aku suka hotel yang bertema kan jawa ni, semua nak batik - cantik kot! Dekat sangat dengan Jalan Malioboro. Oh dekat sebelah hotel ni ada satu hotel baru siap..  Boleh tahan tinggi.. terpulang kome la ye.. Pandai-pandai la cari deal yang berpatutan kalau nak kesini. 


Malioboro Street

Lepas check in, kami explore the heart of Jogja, means kami jalan-jalan sekitar malioboro sampai ke Kraton.. Itu pon tak habes, jauh okay! Kiranya free activity, sebab nak rasa feel and life kat sini.. And ter over spent duit banyak kat malioboro! Cissssss!! kalau nak cari souvenier murah2, segala jenis kraf pelik-pelik.. boleh jalan2 kat malioboro ni.. yang penting pandai tawar menawar okay! 


Malioboro Street


Okay nak tau budget!

Flight Return - (RM255) 

Hotel - (RM150) - 3day2night

Teksi to Hotel - (IDR 70,000) ~ RM22 *Dessy belanja*

Makan - (IDR90,000) ~ RM28 (meal for 3person).. *Dessy belanja*

Souvenier - (IDR 234,500) ~ RM72 (Fridge magnet, Keychain, Box, Kain Batik) 


Total damage for first day - RM72 

FLIGHT + HOTEL - RM 405.00


Okay sambung later.. Chiou~~ 




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

0 Respond Chill-lah....:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...