23 May 2016

Yogyakarta Trip - First Time Travel


Assalamualaikum,


Hello fellow bloggers and readers. Apa khabar semua oi? Hope everything is doing super fine okay :)..


Alhamdulillah, bulan lepas -April, dapat juga aku travel tengok tempat orang. Kalau nak di ikutkan, memang aku mana ada duit sangat nak pergi travel-travel ni. Tapi Alhamdulillah, rezeki Allah bagi,lepas la jugak berjalan.. Tak jauh pun.. Indonesia je.. Specifically Yogyakarja (pronounce Jogja).

Next entry aku bagtau perjalanan aku from day one sampai la balik Malaysia okay?. Entry harini aku just nak kata bagi sikit inspirasi kat anak-anak muda kita ni..*Eceh, macam dah tua je aku ni*! Sebenarnya aku memang suka sangat jalan-jalan. Tapi rezeki tu belum ada. Kerja pon tak menentu masa dulu.. Saving pon tak ada. Tapi aku nekad jugak, satu hari nanti aku nak travel satu dunia..


THIS QUOTE INSPIRE ME A LOT!!


So sekarang memang plan nak travel Asean country first.. Tips bagi yang bajet untuk travel, pilih country yang currency dia low sikit dari Malaysia. So boleh bajet jugak la kan.. Tak yah jauh, start dengan Indonesia dulu.. Ya Allah banyak gila tempat menarik kut.


Second tips, make sure korang buat survey semua perkara berkenaan dengan tempat yang nak di lawati.. Semua benda kau kene consider. Sebab yelah, bukan negara kau boleh mintak tolong onthespot.. So be prepared! Berbulan jugak aku study and buat research sebelum pergi Jogja ni..


Next, saving money.. Xpayah banyak, RM200 sebulan okay dah kot.. Pandai-pandai la korang bajet macam mana.. Yang penting bia bawak extra money, jamgan x cukup.. Naya nanti korang, pastikan aktifkan atm card anda di luar negara (this one untuk emergency - macam aku shopping tak ingat dunia, mmg emergency la jawabnye) hahahaha..


Travel buddy pon penting, ajak la travel buddy yang sekepala dengan kau.. Kalau yang kaki sentap start dari awal, kau bayangkan trip korang tu kalau pergi lama tempat orang. So make sure travel buddy kau tu boleh masuk dengan perangai gila-gila kau. Sebab biasanya kat tempat orang je kita rajin buat kepala gila! HAHAHA..


So far ni jelah aku nak bagitau.. Nanti next trip aku bagi itinerary aku kat sana okay.. Love ya..

See you in the next post..


Best Regards,
sitinurulaieen..




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...