25 July 2012

Journal Ramadan - Hari Ke-4



| Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh |


Alhamdulillah.. Selesai sudah mengerjakan ibadah terawih untuk malam yang kelima. Syukur sangat sebab Allah panjang kan usia aku, sihatkan tubuh badan aku dan ramadan kali ini cuaca agak redup-redup je.. Alhamdulillah..:)


Aku terlupa nak update entry semalam.. Memang aku dah ye ye sangat dah nak taip, pastu aku online sana, online sini terus lupa. Idea pon hilang xD .. Sementara idea aku mencurah-curah nie, baik aku tulis selagi mampu..


Semalam macam biasa pergi masjid, ada imam jemputan. Masyallah merdu sangat suara imam tu bila baca surah-surah. Terasa macam eh dah 13 rakaat ke? (masjid tempat aku buat 10 rakaat saje plus witir 3 rakaat).. tak puas plak rasanya, seronok sangat.. And rasa syahdu sangat bila imam tu baca doa dalam bahasa melayu sambil berlagu.. Terasa kerdil sangat bila minta keampunan dari Allah.. Tak sedar bercucuran air mata.. :'(


Just aku nak tegur sikit lah.. A few days back, masa tu kan first and second day puasa. So masjid memang penuh. Sebab weekend and ramai anak-anak balik kampung kan.. And dalam tengah cuba mencari kekusyukan dalam solat tu.. Ada plak ntah mana datang bunyi talipon lagu ntah ape-ape dalam masjid..  


Hello?? Nak pergi masjid pon nak bawak phone ke?? 
  
 
Ok, aku paham if orang2 yang bawa talipon ke masjid ni untuk tujuan keselamatan, or senang nak col anak suruh jemput bila dah sudah terawih or dia baca Al-Quran/Zikir dalam phone.. Tu memang aku boleh consider la kan,, TAPI.................


Bila orang solat, talipon berbunyi betul2 menggangu konsentrasi.. silent kan la phone tuh dulu kok ye pon.. ni tidak.. berbunyi-bunyi la gamaknya sepanjang solat..kalau sekejap tak ape...lama plak tu.. Hilang dah focus aku and jemaah yang lain.. And lagi satu, if ringtone dia lagu aku tak tau xpe la jugak.. Nasib baik bulan ramadan.... Sabor jela... 


picture source : google

p/s : so macam mana dengan puasa korang setakat nie? Ok?



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

3 Respond Chill-lah....:

Anonymous said...

Very awesome blog !! I couldnt have wrote this any better than you if I tried super hard hehe!! I like your style too!! it's very unique & refreshing…

Anonymous said...

Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Kudos

Iam Yanty said...

bawa hp tu biar la silent kan , hilang foks org klu lagu tertiba cam nk shuffle bagai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...