20 January 2012

Darlin' it ain't easy.. to say goodbye .. :(

Assalamualaikum...


Saya akan berangkat pulang ke kampung halaman sebentar sahaja lagi.. Sangat-sangat sedih untuk meninggalkan bumi sintok yang indah lagi permai ini... bertambah sedih meninggalkan segala macam kenangan yang ada di dalamnya...:(



Tinggalkan kawan, sahabat, teman baikku...buku-buku, assignment, segala macam exam, pening, struggle, library, tasik guthrie, ahhhhh...terlalu banyak kenangan indah disini... And the most important thing, is ain't easy to say goodbye to my encik kekasih hati... blergggghhh!



Probably will not blogging till this end of this month.. I'm just staying at home, so I will definitely ask my dad to buy me broadband or something so I would not get  bored at home... Yeah... See ya soon (hope will be very soon ok..) chiou...



p/s ; will gonna miss this place so bad... :(
Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

19 January 2012

Mumbling




Assalamualaikum my beloved blog readers ...


Hey everyone.. Today is my last exam .. Last paper on the last day of exam .. So, you know the syndrome of the last paper right ? Tak tau sindrom ape? Baca Sini! .. Hurm,, this last paper is like a conclusion of what I've learn throughout this year.. Can't wait to answer the questions tonight.. Pray for me ya darlings....(^___^)..




I'm a in a final semester and this is my last day being a degree student.. I'm so happy and excited but in the same time quite sad to leave this Uni life and all the memory behind..hurmmm..:'( .. Tapi insyallah, mungkin aku akan datang lagi ke sini - for the next level.. Yes, I wanted to further my study to master level plak.. Insyallah...:)




This coming february, I will be a career woman at a private company.. haha.. Teruja but kind of afraid, hope that the company is ok! Heh, don't want to think about it right now.. The transition from being a nerdy student who always can do mistakes, struggling but in the same time enjoying my time as a student and right now I'll becoming a career woman.. It is quite challenging for me...



Nevermind, forget about it.. Sekarang mahu rest puas-puas.. Enjoying my 2 weeks holidays... Oh by the way, I still didn't have time to redeem the Rm 200 book vaucher ..Thanks to the government! Planning to buy a lot of books, (I've got pretty much good books in my wishlist - wait for me!!) so cuti aku akan terisi dengan perkara yang berfaedah.. Tak payah la aku macam beruk tak tau nak buat ape kat rumah..ehehe... 



Ok lah... I think I stop here.. Nak kemas-kemas and sambung study sikit... Talk to you soon.. Ok darlings... chiou .. (^___^)



p/s : tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain... :)

[picture : google :)]



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

17 January 2012

Pendidikan

Assalamualaikum blog readers ..


Dalam banyak-banyak sistem pendidikan yang ada di negara kita nie.. Aku rasa, pendidikan yang satu ni memang gagal.. failed! Benda nie memang tak di ajar kat sekolah, tak di ajar di mana-mana.. Orang gila sekalipun tau nak buat ape.. bila benda yang patotnya kita dah tau, tak payah di ajar, kenapa susah sangat nak buat ?? kenapa? kenapa? hah? hah?




Kau dah buat tahi .. kau lepas hajat.. lepas tuh kau tinggal.. pandai! 



Kalau budak-budak aku boleh consider la lagi kan.. tak tau ape benda.. kita kena ajar.. ni golongan yang dah tua bangka nie pon.. takkan tu pon nak kena ajar ? Belajar bertingkat-tingkat, tapi bodoh bukan main lagi ..Grrrrr ! 



Kau punya juboq tu tau plak nak cuci.. tak kan nak jirus pon susah bai ? Tak pon tarik je flush tu .. benda senang macam tu pun malas jugak ? Orang nogori sembilan kato "peloso amek2"..  Kalau tu jamban kau, ok lah .. aku tak kesah sangat .. Ni milik harta orang ramai .. Bongok kuasa lima!! 



Meh sini aku nak ajar ye kawan-kawan..

(tak kuasa aku nak kawan dengan orang pengotor macam kau)


Ok, selepas anda sudah puas uhuk-uhuk...

Sila tekan butang flush or tarik tali flush ye...

Sila lihat gambar untuk pemahaman yang lebih jelas..


ye begini ye semua... :)


And please do remember this .. Merayu sangat ha !



picture: google :)

p/s : ape yang susah sangat pun aku tak tau lah...




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

16 January 2012

Done, but not Well Done!

Assalamualaikum beloved readers...



One of the toughest paper for this semester, already done.. Alhamdulillah .. No need to suffer dah.. Kelegaan disitu.. (^___^) ! Macam mana jawab tadi ? OK ? ke KO ?.. hurm, aku boleh kata, this paper is the one that gonna spoil my result.. *sigh*



Soalan ok je.. senang, kacang je bila baca .. Tapi jawapan tak tau.. huhu.. Sekarang lah masa untuk tawakal.. mengharap ada miracle la bila lecturer marking that paper..:) Dah la masa dalam dewan exam tadi aku duduk bawah air-cond.. Serius sejuk gila.. dah naik beku dah, menggigil-gigil badan aku.. kepala otak aku jangan cakap lah.. beku sungguh... :)



Dah, barang yang lepas jangan dikenang.. Mengharap for the last paper aku boleh buat the best.. Kenapa setiap sem, muka aku lah orang yang paling akhir yang akan tinggalkan Uni nie.. Selalu paper aku mesti pada last day... hishhh... Ah.. Sudah lah, aku mahu tidur, ngantuk sudah selepas struggle hard untuk paper tadi... See you next entry okay.. chiou..


picture: google :)

p/s: the paper is done..but I'm not doing it well..hurrmmmm..:(

p/s: Ape hari ni hari merungut ke ha?



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

15 January 2012

Mood Swing



Assalamualaikum blog readers...



I'm not in good mood.. Macam moody woody woodpecker je rasa.. huh! Kejap ok, kejap tak.. Ape pasal entah.. Aku pun tak tahu... Kat block aku pulak, loceng kebakaran bunyi macam haram.. Ntah siapa la yang pergi ketuk.. Bingit dah telinga.. Aku ada exam woi!!!!



Esok pagi aku ada exam, pagi.. Sekarang tengah baca buku, tapi aku belum dapat hadam sepenuhnya.. Susah gila nak fokus.. Tak kan nak main tawakal je kan.. Kalau tak baca apa, jangan harap dapat duduk tenang dalam dewan.. hurmmm... 



Mengharap pembacaan last minit dapat lekat dalam aku punya kepala .. Simpan ketat-ketat dalam temporary-memory ... Baiklah... Aku doakan kau dapat jawab dengan baik wahai cik Aieen..  (Oh, thanks ye doakan saya wahai blog readers) ..  hehee...



p/s: kan best kalau baca buku ilmiah macam baca novel.. sehari je dapat aku khatam baca.. :)



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

12 January 2012

.. Khas untuk Awak ..



Assalamualaikum sayangs!
(>___<)


My Encik Kekasih hati ada dedikasikan sebuah puisi untuk saya Disini!



Walaupun puisinya simple, it feel very close to me..  Because he understand me well and accept me just the way I'm... I thought that I knew myself better, but somehow he knew me more, like seriously.. There's no way I could describe him.. All I know that he will always be there for me when he shouldn't be plus he will always be patient with me... Oh! Awesomeness!




Teruja ? Sudah semestinya lah, sebab susah nak cari gentleman yang penyayang+romantik kan sekarang? hehee... (^____^) .. Dah masuk tahun baru nie, pasti akan ade fasa baru untuk kita.. Hope hubungan ni kekal hingga peringkat seterusnya lah ye... wink2.. ;) 




I know yang kita selalu gaduh-gaduh kucing.. tapi kalau tak gaduh dengan awak nak gaduh dengan sape lagi kan... hekhek.. So, saya nak dedikasikan satu lagu nie khas untuk My encik kekasih hati..  Awak dengar tau!


Yuna - Terukir di bintang 


Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nantikan..Kamu
Sayangku jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang
Tak mungkin hilang cintaku padamu


video



p/s: love you sayang ....




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Alhamdulillah.. Akhirnya siap jugak!



Assalamualaikum beloved readers...





Alhamdulillah.. harini aku rasa lega yang teramat sebab semua kerja dah pun siap.. Ameen.. Disaat orang lain sibuk bertungkus-lumus study.. Kehulu-kehilir bawak note.. dok hafal sana-sini.. Tapi aku still dengan assignment.. hahaha... Cam hape je dah.. asyik dengar orang tanya sana-sini "Eh, assignment lagi ke?" .. Blur -.- ..



Penat jugak bermain dengan statistik.. Main dengan software SPSS.. Research yang aku buat rasa macam lain macam je.. Hopefully betul la.. hekhek.. (^____^) ..



Semalam satu assignment yang agak payah aku dah hantar.. itu pun hampir-hampir kena reject.. Getaq lutut aku.. I put so much effort on that assignment.. 2 hari tak tido semata-mata nak siapkan kerja tu.. Kepala aku rasa macam nak tercabut dah.. (ok tipu).. 



Sampai-sampai je bilik lecturer, dia tengok assignment aku.. Angguk-angguk, pastu geleng-geleng... Lepas tu, dia condem assignment aku sampai aku rasa nak pengsan woo... Prof tanya macam-macam soalan, sampai aku blur tak tau nak jawab ape.. -.-v!





Pergi hantar dengan kawan aku, Farah and Shah.. Farah lepas, (senyum je dia) .. Shah pulak kena reject... Masa tu aku rasa assignment aku bakal kena reject juga, last-last prof kata .... Oklah, saya malas nak baca sangat.. Saja nak test kamu.. Ok dah nie.. Dia sign, cop..pastu simpan... Fuhhhhh! lega yang teramat!! Perasaan lega, lapang dada tu memang awesome kan?


Sekarang aku boleh dah tidur malam.. Aku still ada exam 16/1/2012 and 19/1/2012 nie.. Alhamdulillah still ada masa untuk aku pulun study.. hehee.. (^___^).. Oleh itu, aku tinggalkan kau orang dengan satu video, sebab aku nak korang jugak merasai rasa lapang dada macam aku.. (mengada-ngada kejap) ..  


Lepas ni dah tak ada jiwa kacau or serabut otak lagi dah.. hehehe.. Insyallah.. (*___*) ..

Hafiz Hamiddun - La Ilaha Illallah (Zikir Terapi Diri)

video


p/s: aku dah sem last, aku dah sem last!!


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

06 January 2012

.Aku dan Cita - cita.



Assalamualaikum ...


Aku yakin dan percaya, semua orang punya cita-cita.. Kalau kau tanya aku, apa cita-cita aku sekarang, aku hanya boleh angkat bahu, geleng kepala.. Bukan tak ada, tapi aku lebih suka diam-diamkan aje.. heheh! bajet je kan.. Tapi aku masih ingat, semasa kecilku dulu.. Aku adalah budak comel yang penuh dengan cita-cita...


Aku ingat lagi masa aku darjah tiga.. Dekat belakang class aku tu ada sudut membaca.. Masa tu cikgu-cikgu memang akan pastikan ada bahan bacaan diletak kat rak belakang class.. paling banyak majalah-majalah ilmiah yang sesuai dengan level kami lah masa tu.. Darjah 3 kot, what do you expect? Takkan cikgu nak letak majalah remaja pulak kan...


Dan disebabkan aku masa kecik-kecik dulu aku kurang kawan, so aku memang rajin la, baca majalah yang ada kat situ.. Dan aku terbaca satu majalah berkaitan dengan sains.. Aku baca dengan penuh minat dan pada hari itulah aku mengetahui apa itu "astronomi" - ilmu kaji bintang... Tup-tup dalam kepala aku dan set dah...."Dah besar nanti aku nak jadi scientist" .. Haa kau... 


Subhanallah.. cantik kan ciptaan-Nya

Aku punya consistency dengan cita-cita aku nie sampai la aku tingkatan 3 tau.. Masa tu, aku dengan confident level yang tinggi, dengan lantang bersuara akan jawab "Saya Nak Jadi Saintis" if ada cikgu tanya aku, apa cita-cita aku.. Bila aku masuk je form 4.. Duduk dalam class sains tulen.. Belajar kimia, fizik segala... Impian dan cita-cita aku menjadi semakin pudar... Oh tidakkk!!


Aku memang bengong sikit bab kira-kira, dan aku lemah fizik.. Macam mana nak jadi saintis kalau fizik and maths bengap? So, aku terpaksa lupakan cita-cita aku untuk menjadi seorang astronomist..*sigh*... Dan bermula dari saat itulah aku tidak lagi punya cita-cita ..  


Bila result SPM aku tak berapa nak cemerlang.. Aku jadi insan yang langsung tak percaya pada cita-cita.. Masa tu, aku redha je.. Just let the time yang tentukan apa yang bakal jadi.. Aku just ikotkan saja..Aku masuk form 6.. Dari sana, aku tau.. aku suka akan sejarah dan sastera.. dua fav subject aku walaupun orang kata sejarah boring, susah, banyak fakta bla bla bla...


Tapi aku kuatkan tekad dan azam.. aku memang pulun habis sejarah dan sastera.. Sebab masa tu impian aku, aku akan apply something about history masa nak masuk Uni.. cita-cita aku yang suci dan murni masa tu nak jadi seorang archeologist.. Digging somewhere to find your ancestors' skull.. Haha...


Yeah, archeologist !
 

Tapi perancangan aku tak sama dengan perancangan tuhan.. Aku tak dapat pun nak kejar cita-cita yang satu ni.. Sebab bila aku masuk Uni.. Aku dalam bidang Business & Entrepreneurship.. Lari tajuk terus.. Sekarang aku dah sem last, lebih kurang 3 tahun setengah aku belajar.. Bohonglah kalau aku kata tak ada intention langsung nak jadi Entrepreneur kan? 


Insyallah, aku teringin menjadi usahawan yang berjaya suatu hari nanti.. Doakan ye.. Buat masa ini, entahlah, yang aku boleh kata.. bialah masa yang menentukan masa depan aku.. Usaha kena ada.. dan perlu dilipatganda.. Aku doakan kalian juga berjaya dengan cita-cita.. Pokok pangkalnya, Jangan Cepat Putus Asa! 


p/s: kalau kau tanya aku, apa cita-cita aku yang paling consistent.. Aku jawab..
"Aku ingin menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat" ..
Insyallah..

Jumpa lagi .. Daa...(^____^)



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

01 January 2012

.:: Azam dan Character ::.

Assalamualaikum ...




Oh dah masuk 2012 ?
Maknanya umur aku semakin berkurang setahun..
Bertambahnya usia, bermakna berkembangnya tahap pemikiran..
Menuju ke satu tahap kematangan..


Ya aku sendiri dapat rasa..
Bahawa hari ini, aku berubah karacter..
Dan aku tahu, aku mahu kekalkan karacter ini sepanjang 2012..
Insyallah, sekiranya aku yakin bermakna AKU BOLEH!


Jika 2011, aku suka merendah diri..
Berfikiran negetive, tidak menghargai diri sendiri..
Penuh dengan emosi without rationality..
Panas baran serta tiada empathy..


Namun 2012, sinar baru muncul dalam diri..
Jika aku tak mulakan tahun aku dengan sesuatu yang baru..
Aku tahu, hidup aku akan statik seperti tahun sudah...
Dan aku tidak mengerti apa itu erti hidup...


Hari ini, wahai blog kau menjadi saksi..
Bahawa aku punya azam dan karacter baru,
Untuk menjadi insan yang lebih positive..
Menghargai diri sendiri dan insan disekelilingku..


Menjadi yang terbaik dalam hidupku..
Mendekati-Nya dalam aktiviti harianku..
Mendampingi insan-insan kesayanganku..
Membahagiakan diri dan mensucikan fikiranku..


Selamat tinggal masa silamku..
Segala yang baik akan ku jadikan tauladan..
Yang buruk aku jadikan sempadan..
Aku ingin maju ke hadapan..


Yeah.. 2012, here I come.. ;)



p/s ; have a happy year ahead!



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

..:: Aku Maafkan Kamu ::..



Assalamualaikum semua .. 


Aku maafkan kamu ..
Tak perlu kita bertemu ..
Cukup kau tahu ..
Yang aku ..
Maafkan kamu ..
Tolong teruskan hidup ..
Jangan sebut namaku ..



Aku maafkan kamu by Mr. Malique ft Jamal Abdillah.


video




Pertama kali telinga aku menangkap bait-bait puisi lagu ni.. Aku tahu maksud dan makna yang tersurat dan tersirat di dalam nya sangat tinggi.. Aku tertarik dengan nada puisinya yang sinis dan penuh sarkastik.. Menggunakan bahasa sastera yang indah namun penuh dengan isi..



Setiap orang punya pandangan dan pendapat yang tersendiri.. Dan tentunya pandangan setiap individu itu berbeza-beza.. Itulah yang di namakan  seni.. Terpegun aku dengan keindahan bahasa melayu kita, sastera milik kita.. Setiap manusia punya hak menilai sesuatu mengikut kefahaman mereka pada ketika itu dan aku juga tidak terkecuali ..



Padat dengan isi dan nilai… Itu jelah jawapan yang aku boleh berikan.. Dan bagi aku, karya ini sangat jujur dan tulus.. Terus terang semasa kali pertama aku dengar puisi ini, aku mendengar secara sambil lewa, just untuk suka-suka.. mendengar dengan telinga, namun tidak dihadam apa yang di dengar.. dan sudah tentunya aku akui, aku sendiri tak faham apa benda yang ingin disampaikan.. 



Kali kedua dan berulang-ulang kali aku mendengar bait-bait puisi ini, baru aku dapat tangkap maksud yang tersirat... dan kata-kata nya singgah terkena ke batang hidung aku sendiri.. Aduh!


“Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam,

Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta”


Maafkan sahaja mereka yang suka menjatuhkan hukum tanpa usul periksa, memfitnah dan mengadu domba.. Persepsi, nilai dalam masyarakat, kasih sayang, taboo, kepercayaan dan adab dalam masyarakat kita.. tak akan pernah lari kerana ianya seakan menjadi budaya dalam masyarakat kita.. Melayu terutamanya.. Dan sudah semestinya Aku tetap akan maafkan kamu dan mereka.. kerana itu adalah pelajaran kita di atas dunia ini.. Hidup ini kan sementara, dan biar lah semua yang terjadi dalam hidup ini.. kerana hanya yang maha kuasa dapat menentukan pengakhiran cerita kita... --->"Aku minta maaf di atas segala perbuatanku.. Ternyata kamu lebih suci dari apa yang aku bayangkan" ... <---


My fav verse...

"Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa"

&

"Atas kepala murai sekawan
Baling kurambit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam diangan
Sampai terkacip mulut mahirnya"

.. Tabik Spring sama Mr Malique .. 


p/s : sila dengar lagu ini, dan nilaikan mengikut hati dan otak kau orang sendiri..


p/s : hanya selepas kau dengar dan hayati bait kata lagu puisi dalam video diatas, baru kau akan mengerti apa yang aku cuba sampaikan dalam entry ini...


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...