30 December 2011

Tahun Depan Punya Cerita....



Assalamualaikum...



Fuhhhhhh! Ok tiup sikit lah kat blog ni kan.. dah bersawang dah.. lama tak update, tak blogwalking, tak stalk blog orang, tak bukak blog langsung.. So balasan nya, hari-hari bilangan followers berkurang sorang demi sorang... hurmmmm... Sedih pun tak guna.. Salah sendiri, so tanggung lah kan.. Uhukk...



Anyway, saya nak bagi excuse boleh tak? Err, saya saya .. err saya busy lah .. (Oh I know I give such a cliche excuses)... Kalau kau orang nak tau, sekarang aku memang super busy la kawan.. Minggu ni dianggap minggu study week bagi students kan.. So mereka-mereka semua pakat-pakat study hebakkk the boomm laa ye dak ? ... ( ke study drama korea ?) ......



Tapi aku ? Aku still lagi berhempas pulas menyiapkan assignment .. Bukan satu, bukan dua, tapi TIGA !! .. (Alhamdulillah satu baru je siap, so tinggal lagi dua) .. Kelegaan disitu ! .. (Eleh, itu pon nak kecoh ker ?) .. Hurm, memang lah kena kecoh kepoh-kepoh sikit sebab .. 


"Asyik ngadap assignment je, bila nak study ? bila ? bila ? bila weyh ?"



Asal aku lalu depan bilik mereka-meraka, semua duduk dekat meja study, kepala tunduk je, mata pandang buku .. Tekun gilaa .. Stress plus Jealous dengan mereka-mereka yang study tu .. Well, chill-lah Aieen .. Exam kau kan start 3hb Januari 2012 .. Tahun depan tu .. Lambat lagi .. so lepak chill je lah kan .. Apa ade hal ?



Untuk paper 3hb tuh, aku pergi la tanya lecturer mintak tips ..  Tips yang beliau bagi -  

Prof :  Jawab semua, Jangan biar kosong .. 
Aku: Baiklah prof, saya akan jawab walaupun salah semua!
Prof: There is no wrong or right answer ..
Aku: Haaa???
Prof: Yes, those yang guna teori tu, teori ni dalam bisnes.. I say, mereka tak faham apa itu business yang sebenarnya ...
Aku: Oh! I see ...
Prof: I just wanna see your level of creativity thinking in business .. 
Aku: Ok, boleh lah saya bersenang lenang .. (dalam hati je cakap cam gitu )


Oh ya..  Yang first paper nie subject "Seminar Keusahawanan" .. Assignment dia pun aku belum sempat nak siapkan.. Huiyoh..!



Apa-apa hal pun, I just wanna wish all my friends here, yang bakal jawab exam which is start tomorrow.. 

Good Luck on your final exam !!

Do Your Best !!

Usaha, Doa, Tawakal .. Insyallah berjaya ! ..




p/s : see you next entry, jangan lah unfollow lagi - (Dah macam pantun dua kerat la pulak.. haha..)
 



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

25 December 2011

End Of December 2011



Assalamualaikum..


Hari-hari terakhir menjelang tahun baru.. entah kenapa hati menjadi sedih, sunyi sepi, kecewa, macam-macam yang menjengah perasaan.. Hari-hari yang membuat aku moody.. kenapa ye perlu akhir tahun 2011 berakhir dengan kesedihan? 





Some say 2011 is an awesome year for them.. but for me.. All I can conclude is, 2011 is not my year.. Banyak perkara yang tidak seronok terjadi pada tahun 2011..

I just hope that 2012 will be my awesome year.. At least I believe it so...


p/s : Have a happy day ahead..:)




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

23 December 2011

The Unplanned Trip



Assalamualaikum...


Entry ni adalah kesinambungan dari entry .SabtuDay Holiday. by Mr. Orenskool.. Kau orang boleh terjah sana baca okay.. Hee... maaf dah lama pergi tapi baru nak update sekarang.. But the memory will lasts forever in my mind lah.. tau? *Entry nie agak panjang, hope kau orang tak muak baca ok?*


Sebenarnya, this trip we can called it as the UNPLANNED trip.. niat hati nak jalan-jalan ke padang besar je shopping baju, kain semua.. Tapi disebabkan macam awal lagi kot nak pergi shopping.. So, we decide jalan-jalan pusing-pusing pekan kangar and pusing habis satu perlis.. Perlis kecik je kan.. satu hari dapat jalan semua tempat.. best!


What I like most about Perlis nie kan, sebab kawasan dia yang cantik, sejuk mata memandang with the untouched by the pembangunan moden.. Back To Nature! Sejuk mata memandang pemandangan... (^____^) ...


Subhanallah.. cantik kan.. *err I mean pemandangan*


And then kami decide pergi Wang Kelian.. Actually, this is the second time I went there.. First time with my family tapi tak masuk border pon sebab pergi weekdays.. Oh lupa nak mention, weekends memang boleh masuk border without passport.. hehe and this time I went with my super bestfriend! hehe... Super exciting! 


Ni kat border Wang Kelian..hehe..(^___^)

With my Super BestFriend, bodyguard and everythinglah!


It is quite far, and jalan nak kesana macam jalan nak ke Genting or Cameron.. Boleh buat drift tuuu... hehe.. but it was fun though! Hope to go there again.. Barang murah-murah kot.. If nak compare dengan Padang Besar la kan... Eh! nak pergi lagi rasanya.. Jom la cuti-cuti Malaysia geng??


Kalau mak or makcik tgk nieh.. kompom shopping sakan..


Penat bebel lah.. lets pictas do the talking ya?


Hi.. I'm Aieen.. Author blog nie..(^____^)



I'm Happy to me..Chill-lah..(^___^)


Oh by the way.. Mr. Orenskool ada mention yang kami beli jam "casio" kan... Orait, we has same taste about this.. I love Casio brand.. especially this kind of model.. Most of my watch, brand casio.. Sukee..:)
=
=
=

I'm the gold one, the silver is him..

Last but not least... I'm happy with this unplanned trip..
Yuhuuu..(*___*)





p/s ; untuk cerita selebihnya kau orang boleh CLICK HERE! .. follow him too ok? blogger baru.. (^__^)


p/s: thanks for reading.. till then.. daaa...



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

TOTE BOUTIQUE GIVEAWAY



Assalamualaikum semua...


JOM JOIN YOK?



Kalau tak menang pon GA nie.. saya rasa saya nak jugak order sesuatu dari blogshop nie.. Cantik sangat.. Rambang mata dah.. Saya memang minat benda-benda comel macam nie..


Warrghh! New year baru ada duet.. Ok tak sabar..


p/s ; Hope nama saya tersenarai pemenang! hehe .. (^____^)




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

RAFHANAH'S YEAR END GIVEAWAY!



Assalamualaikum blog readers!


Giveaway time datang lagi.. haha,, but now jom kita join giveaway ni nak?

=
=
=

Nak tau banyak-banyak?  (KLIK SINI)


HADIAH :-
3 hadiah berbentuk sehelai shawl & sebentuk/satu set brooch buat setiap pemenang!


 Dateline:
Sepanjang December! 


p/s ; semua boleh sertai.. Hope ada rezeki ..(^____^)



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

END YEAR MEGA GIVEAWAY 2011 by Cahaya Azyla



Assalamualaikum...


Wow.. Giveaway lagi.. tapi yang ni lagi gempak kot -.- ! tengok tajuk pon dah tau mesti gempak kan? hadiah banyak gilaaaa... So ape tunggu lagi? Jom kita join sama-sama.. Tak rugi apa pun..




Senarai Sponsor Giveaway nie..drumroll please....




p/s : huiyo..banyak gila sponsor.. so tak rugi join.. Hope rezeki tu ada.. (^___^)!




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Saya Sertai Bloglist Miss Nadya



Assalamualaikum...


Lama tak menjebak-kan diri dalam senarai blogger bloglist.. So ini lah masanya saya menjebak kan diri.. hehe ..*ayat macam nak bagi penampor je* (^____^)




tag ; saya akan inform kat shoutbox kalian yang terpilih ok..:)


p/s: dah letak bloglist miss nadya dalam bloglist saya - "entry mereka cool"



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

First giveaway by Aimi



Assalamualaikum..


Exited bukan main bila nak join contest/giveaway nie.. Hehe.. lagi-lagi tambah bahagia kalau jadi pemenang.. semua orang layak nak menang.. yang penting hantar la penyertaan kann? nak join sekali dengan saya tak untuk giveaway nie?

=
=
=


p/s ; jom pakat-pakat join sama jom.. tag akan di jerit di shoutbox yang bertuah ok..:)

p/s : hope ada luck! (^___^)



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

1st GiveAway Lily Butterfly by Miss Wandalaara.




Assalamualaikum blog readers!


Contest lagi? hehe.. Saja suka-suka excited join.. hadiah pon menarik.. Seronok pun ade bila join contest kann? So harini saya nak join contest ini....(^____^)

=
=
=
=




Hadiah perfume tuh saya nak boleh tak? kalau tak dapat pon satin shawl pon ok.. hehee..

Hope random.org choose saya.. 
moga ada rezeki.. wink2..(^____^)


p/s ; tag saya akan inform at shoutbox awak-awak ye.. Semua lah join jom... (*__*)




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

First Giveaway by Dya




Assalamualaikum...


Lama dah tak join contest.. Kali nie nak join contest lagi.. ok, jom pakai join ramai-ramai..






Hadiah menarik disediakan.. Kalau ada rezeki lah kan..:) ..

Oh by the way.. saya dari Negeri Sembilan..:)


P/s: Jom join ramai-ramai..(^____^)



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

21 December 2011

Don't You Remember - Adorable Adele!



Assalamualaikum blog readers!


This song is just too beautiful and it makes me feel like crying when I'm listen to it.. I don't know, the lyric is so simple, the melody is just nice and the singer is the adorable Adele! I love her voice so much.. Lovely..:) .. Can't stop hitting the replay button over and over again!


video 


When will I see you again?
You left with no goodbye, not a single word was said,
No final kiss to seal any seams,
I had no idea of the state we were in,

I know I have a fickle heart and bitterness,
And a wandering eye, and a heaviness in my head,

But don't you remember?
Don't you remember?
The reason you loved me before,
Baby, please remember me once more,

When was the last time you thought of me?
Or have you completely erased me from your memory?
I often think about where I went wrong,
The more I do, the less I know,

But I know I have a fickle heart and bitterness,
And a wandering eye, and a heaviness in my head,

But don't you remember?
Don't you remember?
The reason you loved me before,
Baby, please remember me once more,

Gave you the space so you could breathe,
I kept my distance so you would be free,
And hope that you find the missing piece,
To bring you back to me,

Why don't you remember?
Don't you remember?
The reason you loved me before,
Baby, please remember me once more,

When will I see you again? 



p/s: listen to the studio version, it is more catchy and very lovely..:)



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

20 December 2011

Blogger Challenges - 10 days 10 pictures - Day 3



Assalamualikum..


Day 3 : A photo of someone you love




p/s : my beloved mom and dad.. love both of you forever.. 



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Inspirational



Assalamualaikum


Sometime quotes give you inspiration to move forward..

For some reasons...




because...




And...


So, use your brain because....





p/s : don't make permanent decisions on temporary emotions



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

19 December 2011

Salah Bantal? Apa benda tuh??



Assalamualaikum blog readers!


Kau orang pernah tak berada dalam satu kondisi dimana bila kau bangun je tidur pagi-pagi, dengan taik mata kering bertenggek kat mata, air liur basi kering kat pipi.. lepas tuh konon buat muka cute mengeliat sampai berpusing-pusing badan kau macam mee spiral.. lepas tu kau teleng kepala sebelah kiri.. uuhh leegaa.. bila nak teleng sebelah kanan.. mak oi.. sakitnya tengkuk guwa!!!!


Lalu dengan sepantas kilat roomate kau datang lalu bertanya dengan muka curious gila nak tau.. Ape hal kau bai? Dengan kepala teleng kau tu.. kau diam je sebab tengah menahan sakit.. Roomate kau pun jawab.. Oh salah bantal nieh... Meh aku ubatkan.. Kau pun ape lagi.. redha je dengan cadangan kawan sebilik kau tu.. 


Di hambiknya bantal kau tu.. dengan kuasa dari mana datangnya.. lalu dihempuk ke leher dan kepala kau yang teleng tadi.. *dalam hati roomate kau tu kata, pueh hati den!* Kau pulak kata : makkkkkkkk! sakit woo... Macam nak terkencing menahan kesakitan.. Redha jelah....


Adoi teleng kepalo den..miooww~~


Pernah tak kau melalui detik macam ini? pernah? pernah kan? kannn? .. Haha.. saya pun pernah kena.. Tapi bila tanya dengan bonda kenapa boleh jadi macam tu.. Senang je jawapan dia.. "Kau tidur tak baca bismillah.." .. Hadoiyai!


Sebenarnya apa punca salah bantal nie ye? Antaranya lah okay..

1] Bantal mungkin terlalu tinggi atau terlalu lembik.

2] Bantal yang digunakan - jenis dia tak bersesuaian - kalau tanya saya, saya lebih suka bantal kekabu..hehe

3] Kedudukan tidur yang salah.

4] Bekerja atau duduk terlalu lama di hadapan komputer tanpa ada regangan badan - boleh jadi punca jugak..

5] dan lain-lain lagi lah ye...

So macam mana nak overcome masalah ini? Kalau dari segi rawatan menurut Islam.. sangat simple.. dan insyallah berkesan.. Kan semua perkara ada adab nya.. Cuma kita je yang tak nak amalkan.. termasuk lah saya..hehee..


Merawat Sakit Leher Akibat Salah Bantal

1- Baca Bismillahirahmannirahim….

2- Selawat ke atas Nabi Muhammad Saw 3x

3- Tepuk bantal yang di guna tadi 3x

4- Tidur @ baring semula seminit dua atas bantal yang ditepuk tadi

5- Insyaallah akan pulih.


Pokok pangkalnya.. Sebelum tidur tu amalkan la.. and jangan lupa juga baca doa sebelum tidur.. hehee... Kalau sakit berlarutan.. better pergi berjumpa dengan pakar la ye.. Mana tau kalau sakit saraf ke ape kan.. Till then.. Daa...



p/s : suka letop-letopkan tengkuk pon boleh teleng woo...




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Blogger Challenges - 10 days 10 pictures - Day 2



Assalamualaikum...


Day 2 :  A photo of yourself a year ago




p/s : first time wearing pink.. haha.. :) 




 

Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

18 December 2011

Mana Milik kita?



Assalamualaikum sahabat blog sekalian.... 


Mengenali seseorang itu kadangkala membuat kita ketawa, mengenali seseorang juga kadangkala membuatkan kita mengalirkan air mata, sesungguhnya mengenali seseorang itu mampu memberikita sejuta rasa, marah, sedih, merana, gembira, sayang dan rindu. Namun, mengenali seseorang itu sebenarnya anugerah. Biarpun hadirnya hanya seketika dan meninggalkan luka. Bersyukurlah dengan kehadirannya kerana dengannya kita mampu untuk belajar erti Kasih Sayang.

Mencintai Seseorang itu adalah hak kita, namun memiliki seseorang yang kita cintai tanpa ikatan rasmi itu bukan hak kita. Jangan pernah takut melepaskan sesuatu yang belum berhak kita miliki. Dia pasti akan kembali jika Allah menjadikan dia untuk kau miliki, atau Allah akan mnggantikannya dengan seseorang yang jauh lebih baik dari yang sekarang kita cintai. Jangan pernah takut kehilangan sesuatu yang BUKAN menjadi hak kita. Jangan kau tangisi apa yang bukan milikmu..- credit to Herni status on FB -


Aku setuju !! Semua orang ada hak untuk bercinta, berkasih-sayang.. Aku pernah berjumpa dengan orang yang salah.. namun aku masih berterima kasih kepadanya kerana mengajar aku erti sebuah hubungan.. Belajar dari kesilapan.. yess! itulah yang sebaik-baiknya.. Proses kematangan bukan diukur dari segi usia.. tapi sejauh mana kita belajar dari kesilapan dan pengalaman..


Kini aku sudah menginjak usia.. Tahap dan gaya pemikiran juga semakin seiring.. Namun aku juga manusia yang tidak pernah lari dari malakukan kesilapan.. Aku cuba belajar untuk bersyukur.. Semua yang berlaku atas ketetapan-NYA.. Yang perlu aku lakukan hanya berdoa... Ya Allah.. moga si dia sekarang menjadi Jodoh ku.. menjadi milik ku..halal bagiku.. Amin.. (^__^)


p/s : the best relationship is when you two can act like lovers and best friends



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Blogger Challenges - 10 days 10 pictures - Day 1



Assalamualaikum..



Seperti yang dijanjikan.. harini kata nak start this challenges kan ?? 


So today is day 1.. 

=
=
=
=
=
=
=

Day 1 : Your Facebook profile photo.





p/s : Gayat sikit kat Menara Taming Sari, Melaka.. Go cuti-cuti Malaysia fellas..(^___^)

 

Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

17 December 2011

Blogger Challenges - 10 days 10 pictures !

Assalamualaikum and hello ladies and gentleman!

I'm not doing anything today and I didn't have something to post in my blog *pity aye?* So, I decided to join a segment.. Yeayy.. At least, I have something to post here.. *Lalala lame*



What segment?? Drum-roll please.....
=
=
=
=
Challenge You.. Berani Click la SINI!

Day 1 : Your Facebook profile photo.
Day 2 :  A photo of yourself a year ago.
Day 3 : A photo of someone you love
Day 4 : A photo that makes you happy
Day 5 :  A photo of you making funny face
Day 6 :  A photo of a former crush.
Day 7 : A photo of you and your best-friends
Day 8 : Your most recent photo of you
Day 9 : A photo that you have taken
Day 10 : A photo that makes you laugh



Interesting aite? Segment ni memang menarik for me lah.. Instead of having random stuff to post on your beloved blog, you can just publish a photo everyday.. so your blog will be always update.. hehe.. Besides, "A picture is worth a thousand words".. So let's just picture do the talking...


But, yang tak menarik nye.. saya jarang snap picture, cam-whoring or doing stuff like that.. Ya, I have low-self-esteem.. hurmmm.. :( .. Seriously, I'm not sooo good in front of camera.. Tak makan gambar orang kata.. or to be specific.. I'm not photogenic.. *sigh* .. But I'll try my best lah okay..:)


Quote of the day

“ I always thought good photos were like good jokes. If you have to explain it, it just isn’t that good". - Anonymous -



 p/s: I'll start this challenge tomorrow.. maybe yes, maybe not.. Stay tuned! 



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

15 December 2011

Kapal Selam Malaysia



Assalamualaikum peeps!


Kalau negara-negara kuasa besar ada kapal selam, kita pon ada jugak weyh.. Haha..




Haha.. picture ni aku rembat je kat FB tadi.. rasa macam menarik je nak share kan.. Bukan aku nak kutuk negara sendiri.. Just this is a fact la kan.. KL banjir kan? Ape ade hal.. hehe..

p/s:just for fun..:)



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

14 December 2011

When I look at the sky..



Assalamualaikum...


Oh.. langit sangat cantik malam ini.. Subhanallah.. Indah..



Dapat jenguk sebentar melepas penat.. Sedangkan ramai Chinese's students melepak kat court basketball belakang block aku sambil tidur mengadap langit.. Best nya kau orang.. Enjoy sakan nampak?

Sedangkan aku bersengkang mata menyiapkan report, menjawab past year questions dan mencari isu-isu semasa untuk kelas seminar aku... Damn!


Mahu saja aku join kau orang semua merenung keindahan ciptaan tuhan.. khabarnya mungkin ada meteor malam ini.. tahi bintang sekitar jam 12-4 pagi.. Untonglaa siapa-siapa yang dapat tengok.. Jangan kau tidur terus kat court tuh sudah.. 


Tak pasal-pasal bangun subuh pagi nanti tengok kau orang freezing kat situ..
(nak exam, baik jaga kesihatan)





And tiba-tiba malam ni juga aku tak dapat nak contact him..

Dapat call, tapi tak diangkat.. tidur barangkali..

Aku tahu dia keletihan.. 

 Disebabkan aku sangat bahagia melihat langit malam ini..

And I can't share it with him..
So I made this poem just for you..
Hope when you awake this morning..
You will read this not-so-lovely blog.. wink*


"I miss you so"

Shining stars..
I sang this serenade to him
I miss you so

His calming voices still buzz my ears
Winding night..
I wish you here stand by my side

I hope that he will be alright
His smile framed in the sky
We are in love and flying so high

And I miss you so.....




p/s: hahaha ahaks!... Jiwang kau malam ni aieen? Kajadah kau jadi macam nie.. Ah! kau ape tahu? baik kau diam! (^___^)




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

12 December 2011

Pening!



Assalamualaikum kalian..


Urrggghh.. bila kita terpaksa berpikir terlalu banyak perkara dalam satu masa yang sama.. kita akan pening... Yeah! Aku pening.. kepala berpinar! Assignment 3 more to go.. arrrghh!



pening tak pening tak pening tak? Ok tak..

Okbai!



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

10 December 2011

Cerita Telinga dan Mulut



Assalamualaikum all the beautiful peoples..


Kita diberi DUA telinga untuk mendengar.. dan hanya SATU mulut untuk berkata-kata.. Kenapa? Pasti disetiap kejadian Allah itu ada hikmahnya.. Dua telinga yang dianugerahkan kepada kita adalah untuk kita melebihkan mendengar.. Satu mulut yang di berikan kepada kita bermakna supaya kita lebih baik berdiam dari bercakap perkara yang bukan-bukan..






Ramai di antara kita yang TIDAK mempunyai kemahiran mendengar dengan baik.. Tak terkecuali diri saya sendiri -.- .. Pasti kau orang kata "dah ade telinga tu dengar jelah, buat ape nak ade kemahiran bagai?" Siapa kata? 


Mendengar juga memerlukan kemahiran.. With a good listening skills, kau orang boleh sentiasa fokus.. Ilmu akan masuk ke dalam otak dengan mudah.. Kebiasaanya orang yang lebih banyak mendengar dari bercakap adalah orang yang berjaya.. From now on, I will always try to listen to someone point of view..(*__*)..





 Mulut! Semua manusia ada mulut.. bermacam-macam rupa dan bentuk.. dan daripada mulut lah kita mendapat kawan, kita dapat menyampaikan suruhan, larangan dan ilmu.. Daripada mulut juga kita mendapat lawan, berkelahi, bertekak dan saling bermusuhan...



Better we zipped our mouth and say what we are supposed to say only!


Lidah itu lembut, tidak bertulang.. tapi ketajaman lidah itu seperti bilah mata pedang.. bila lidah mula berkata-kata.. Ada kalanya perkataan itu bisa menusuk ke dalam hati dan menikam-nikam jantung.. Sekali kita berkata sesuatu yang menyakitkan hati.. seumur hidup ianya akan dikenang.. berhati-hatilah dengan lidah.. jangan kerana lidah, hidup kita musnah...


Ini daun lidah buaya, bukan lidah manusia..


Saya kurang bercakap kini.. Sekiranya ada perkara yang hendak di perkatakan, pasti saya akan bersuara.. Namun sekiranya ianya adalah sampah dan sia-sia.. Mendengar itu adalah lebih baik dari berkata-kata.. Tak mau lah aku di cop mulut puaka! Cukup-cukuplah pengalaman yang banyak mematangkan fikiran..(^____^)...


What is the secret we can get along with everybody, and nobody will hates you?
It is simple and easy darling.. 

Just listen! 


 Because nobody hates a listener! 



p/s :  I speak through this blog, I know people will judge me by what I've wrote here.. but I don't mind actually, you have your right too by commenting to this entry.. And I will always be your good listener by replying your comments..hehee



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

09 December 2011

Tentang Cinta [♥] !


Assalamualaikum...




Semua tahu tentang cinta
Menerobos ke dalam jantung hati
Aku pun jua merasainya
Ia seakan hadir tanpa aku sedari


Dan kekosongan semalamku
Seakan terisi dengan keindahan itu
Bila cinta merajai seluruh kehidupanku


Lalu kita melayang jauh
Kerna rindu, kesepian di dalam jiwa
Terkadang titisan jernih mengalir di hujung mata
Kerana hati yang mudah terluka


Sesekali kita diduga
Dek hembusan angin cemburu itu
Bila cinta menguasai seluruh hidupmu


Kita sering lupa kepada-Nya
Semua yang indah dari-Nya
Kekalutan cinta kerana kita
Semua yang indah tetap datang dari-Nya..





p/s ; cintai Allah, cintai Rasulullah, cintai ibu bapa, cintai diri dan cintai lah dirinya.. (^__^)




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

07 December 2011

Pelaburan Akhirat


Assalamualaikum sahabat sekalian..


Post ini sekadar renungan dan peringatan buat diri kita sendiri dan seluruh umat masyarakat.. tak perlu lah kita nak kedekut dan bakhil dengan harta yang kita ada.. kerana harta itu bukan milik kita.. Rezeki datangnya dari Allah.. Oleh itu, bersedekahlah.. walaupun sedikit... ianya tetap dikira dan insyallah diberi ganjaran pahala oleh Allah.. Subahanallah... 
 
 
“Bandingan (pemberian) orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, sama seperti sebiji benih yang tumbuh mengeluarkan tujuh tangkai, tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya." (al-Baqarah: 261)


“Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadanya, (kalau tidak) maka dia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang-orang yang soleh.” (al-Munafiqun:10)
 
 
"Bentengilah hartamu dengan zakat, ubati orang-orang sakit (dari kalanganmu) dengan bersedekah dan persiapkan doa untuk menghadapi datangnya bencana." (Hadis Riwayat: Imam Ath-Thabrani)
 
 

P/s : sama-sama lah kita laburkan sebahagian dari harta kita untuk pelaburan akhirat.. jangan ingat nak labur saham je...(^___^)


p/s : tangan yang memberi tu kan lagi baik dari yang menerima..

 

Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...