24 May 2011

Short-form : Dunia semakin pantas atau kita semakin malas?



Assalamualaikum....




Hai semua.. Sedang check message kat phone, and then I realized yang banyak betol kita guna short-form kan.. Dah nama pun pesanan ringkas... kalau nak taip panjang-panjang baik karang entry ye tak? 




Tapi lately saya tengok, entry yang taip guna keyboard komputer pun still jugak banyak short-form.. Pemahaman saya ni agak lain sikit.. tapi secara konklusinya saya anggap mungkin ada button kat keyboard mereka yang hilang atau tak berfungsi agaknya kot.. Maaf kalau ada yang terasa.. (^__________^)




Bukan apa, rasa macam kita dah semakin malas nak bercakap panjang-panjang.. Dunia semakin pantas, segalanya mesti pantas.. lambat tinggal la jawabnye kan kan kan... Adakah kepantasan itu tambah menyenangkan atau lagi ringkas itu buat kita makin malas nak berfikir, malas nak bercakap or makin merumitkan keadaan.....????



Contoh saya bagi..


OMG  - Oh My God
Nak sebut Oh my God pun malas kan..? Apatah lagi nak taip...hehee.. Kenapa tak cakap YA ALLAH.. kan lagi afdal.. tak kan kau orang nak short-form kan jugak bila sebut nama ALLAH! Jangan nak pandai-pandai okay! Babab nanti! 

HB - Happy Birthday
Nak wish happy birthday pun just tulis ringkas je.. Arghhh janji wish, daripada tak wish langsung.. Ok la tu kan? (tapi macam tak sampai je feeling dia.. Ikhlas tak ikhlas tu bukan kerja kita nak tentukan kan? Saya lagi suka kalau ada iringan doa daripada orang yang wish.. Sejuk je hati baca.... tapi saya pun sama je lebih kurang..*ketawa*

ILY - I Love You
Ha ni lagi satu... nak cakap I love you pun malas... jumpa boyfriend just say ILY awak!.. Lepas tu yang bestnya, dapat respond dari boyfriend yang ringkas jugak.. He just say "too" jer... (Huiyoh..gila ringkas and padat tapi dapat rasa tak feeling sayang dia tu erk? Macam-macam hal kan...

LOL  - Laugh Over Loaded/ Lot of Love etc
Nak ketawa pun malas nak taip hahahahahahahaha... Kadang-kadang terpikir jugak, kenapa tak taip macam nie jer... "Harini awak nampak cantik sangat! *ketawa*... Kan senang, pandai-pandai lah orang yang baca tu ketawa sendiri, tak payah la kita nak tolong ketawakan untuk dia orang... Tapi payah jugak nak express feeling bila menaip kan?

WTF - What the fish..hehee
Nie memang patut pun di short-form kan... Tak baik sebut bukan-bukan depan orang.... but better dari tulis Grrrrrrr! (bak kata Nabil la kan - setuju bona den ngan ekau Nabil).. Kelakar jugak bila fikir kan.. Seronok pun ada kenal dengan pelbagai jenis manusia yang berbeza.. Indah!




Sebenarnya, yang tulis entry nie pun sama je dua kali lima dengan semua orang.. Dalam message satu kemestian lah tulis seringkas yang boleh.. as long as peoples understand what we want to tell them.. but sometime, saya pun kadang-kadang tak paham.. hahaha...




p/s ; pendapat yang berbentuk persoalan.. saya pun lebih kurang, tapi berbalik pada tajuk...Adakah dunia nie makin pantas or memang kita yang dah malas? Pendapat kau orang ?




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

8 Respond Chill-lah....:

PendekarPetai said...

uuhh terasa makk... sentap hati mak nakk.... hahaha

Siti NuruL Ain said...

MOJ - mak okay jer~~!

MaiRa QuEeN said...

adoi..ske gune nie..terase hahaha..

http://ctqueen.blogspot.com/2011/05/sunshine-smile-contest-starts-now.html

tag kamu..

Siti NuruL Ain said...

@maira queen: haiyo..maaf kalau terasa,, saya pon sama je 2x5..hehe.. just pendapat..;)


thanks for the tag ok..insyallah saya join...;)

LoLLa AdeLLa said...

Eh eh . Tak terasa sebab lola tak suka short short nie , hehe lagipun lola bkn jenis suka texting ( sms ) . hehehehe

Siti NuruL Ain said...

@Lolla Adella: hehe..ececeh... saya kalau texting memang guna short form, but when it comes to entry, tak suka nak shorform..tak cool..hehe

zEri sAfEerA said...

WTF 4 me, where's the food la. hakhak :))

Siti NuruL Ain said...

@zEri sAfEerA: asik pikir makan je cik zeri nie..hehe..;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...