16 March 2011

Kempen kongsi idea | Permainan dulu-dulu [ Konda-Kondi] - Tagged Version


Assalamualaikum readers..

Terima kasih kepada saudari GEE sebab dah tag saya untuk segment kempen kongsi idea | permainan dulu-dulu nie....hehee.. Honestly, I love this topic.. It make me feels very-very young and my mind flashback to zaman kanak-kanak yang gila-gila best tanpa ada masalah dan setiap masa asyik main jer..Oh seronok tau!


Ok, permainan yang saya nak bagitau nie adalah KONDA-KONDI... I am sure that most of you tau permainan nie kan?? bagi yang tak tau..let me explain..(cara bermain mungkin berbeza mengikut negeri)..hehee..


Firstly, mesti ada dua kumpulan..kalau main ramai-ramai lagi bagus.. Satu kumpulan akan jadi pemain..satu kumpulan lagi akan jadi penjaga.. Alat main dia mudah je.. Dua batang kayu.. satu batang kayu pendek..and satu batang kayu panjang.. lepas tu kena korek lubang kat tanah..ok simple kan? tak payah keluar duit ratus-ratus nak beli skateboard bagai..huh?

ha..macam nie lah kayu nya...


Main konda-kondi nie ada rules dia..saya pun ingat-ingat lupa..kumpulan yang main akan tuil kayu pendek kat tanah tu..and kumpulan yang jaga akan tangkap kayu pendek yang dituil oleh kumpulan yang main tadi..


ha..macam upin ngan ipin main nie lah...


And then kumpulan yang menjaga kena tangkap lah kayu tu..Fulamak seronoknya bila terkenang balik main game nie masa kecik-kecik dulu..Oh nak pukul kayu pendek pon ada cara dia jugak..saya kurang arif nak terangkan by words...tengok je contoh picture Datuk Lat - Kampung Boy kat bawah nie..;)


cool do game nie...(T___T)..


Lepas tuh macam mana entah..kiraan markah ikut jumlah kiraan jarak kayu pendek dengan lubang. jumlah kiraan biasanya dikira dengan menggunakan kayu pendek... Ada faham tak semua? ( ayat berterabur sikit wey..janji kau orang paham suda okay)...



P/s : Pergghh...banyak pulak kenangan yang menerjah masuk otak saya sekarang..masa kecik-kecik dulu main dengan abang-abang saya..agak-agak dah besar nie kan,, kalau ajak diorang main... Nak tak diorang agak-agak kau ??? hahahaha~~~



credit : image google



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

10 Respond Chill-lah....:

zEri sAfEerA said...

owh. ni ke konda kondi. penah gak main time kecik2 dulu. hoho ^.^
haha :)) sy dulu pon main ngan abg n kwn2 abg. hehe :D

tenkiu tag sy. 6ti Insya-Allah sy buat eh2 ;)

Siti Nurul Ain said...

hehe..ok zeri..its up to you..

you can write about anything permainan zaman dulu2...yang u suka main lah...hehee

Adlan said...

hahaha..tak penah main konda kondi...sedih kan..hahaa

Rizuan Dan Apple said...

ouh lama gile x main ni.. aku hampir lupa nama perminan mbende ni. aku masih ingt cara permainan die ouh.. hahaha kenangan !!!

Siti Nurul Ain said...

adlan : huh..sedih giler tak pernah main..hehe..mesti anak manje nie.. main playstation je..kann???

Siti Nurul Ain said...

Rizuan & Apple : ha..tau pon rindu... jom set up tempat..main yok?? hahaha..

mesti best macam zaman kita main rounders dulu..hehehe~~

greenApple said...

xpenah maen game ni.kat kelantan takda kot konda kondi.huhu =(

anyway,thnks sudi follow sy. keep in touch k

Siti Nurul Ain said...

greenApple : haih! rugi lah x main..huhu...game nie best tau..hehe..

i wonder if i can play this game like my childhood..haha

you are welcome..:)

Anonymous said...

anon kt uma dlu mase tecik2 maen masak2 je n kawen2..(^^)

Siti Nurul Ain said...

anon : heh! tak thrill la kalau dok main mcm tuh! huhu~~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...