16 March 2011

Ilmu tentang gaji pertama?

hai alls...

I'm just came back from class..just wanna share a story of what happened when I'm at my faculty.. Habis je class, rasa macam nak go back to my room and sleep, tapi asyik-asyik tidur jer..boleh kecut otak nie tau tak..tak berkembang..;)

So I went to the faculty and sat there alone.. konon nak study lah kann..exam is right on the corner,,so tak boleh malas-malas and study last-last minutes.. bahaya! Consistence is better aite?

Masa tengah lepak kat tempat duduk tu, datanglah seorang lecture nie duduk dekat meja sebelah saya...saya buat tak tau jela kan..well bukan lah sombong, tapi tak kenal lecture tu siapa..tak kan nak main redah je tegur kann..? 

And then he suddenly stand up and came to me..

Mr : "Err..miss,,can you please look at my bags? I wanna go to washroom..
Me : Okay sir! Pleasure..(sambil buat muka manis)..;)

After a few minutes....he came back to me...

Mr: Thanks you miss?
Me: Hurm..Ain sir!
Mr: Ya, thanks miss Ain for looking at my bag...
Me: Small matter! ;) (buat muka comel konon)....

And then he sat down next to me and start chit chat! sigh*..hahaha..(yela,konon hasrat nak study tadi kan)...But it a great opportunity to talk to someone that we can refer to...so, he said...

Mr: Well Ain..Sem berapa? Course?
Me: Sem 6 and business admin...

Mr: OIC....! So tell me, when you go out from University, and you start to work and get the first salary...how did you manage your money? (hah engkau! terkejut jugak,,soalan ilmiah nie, tapi saya still cool..huhu)


Me: Well sir..firstly I think I want to give my parents about 15% of my first salary..agak sikit but I will give both of them first...and then I plan to saving a little..after that I'll buy anything that I want..because it is my first salary right,, so shopping is the best thing that I love to do! hahaha...(jawab slumber cool jer..bukan soalan exam pun kn)..


Mr: Your intention is very good ain...Yes, that is the first thing that you must do.. give your parents! It's okay kalau you bagi sikit rather than not give anything...because when you dah amalkan since your first salary, ia akan jadi satu tabiat bagi you.. and you tak kan berkira dengan parents you.. they bukan nak pon duet you tu,, but if you nak hidup kamu sentiasa diberkati dan direstui...amalkan...


And then follow by his advices that I list down here...banyak nasihat yang diberi..hampir sejam borak..mana tak nya,,,,hehehe..;)


2. Saving duit before buat perkara lain.. dapat je gaji, at the first place, simpan dulu duit tu about 10%..then, you nak joli sakan pon up to you coz you dah simpan awal..kalau you tunggu last minutes,dah xder balance..macam mana? kalau ada emergency? mana you nak carik duit? ok..saving is important!


3. Bersihkan duit kita..maksudnya, sedekah lah..sebab lagi banyak kita bagi, lagi kaya Allah bagi pada kita.. 

4. Berzakat !

5. Pastikan sumber rezeki dari sumber yang halal.. 

6. Nak invest in unit trust pon ok..make sure, don't eat money from Riba'...


And ada banyak lagi yang di perkatakan..jadi memang tak sia-sia harini saya dapat ilmu tambahan yang sangat berguna...(daripada balik tidur buat taik mata tadi kan?).. Ya, ilmu tuh akan saya simpan dan amalkan bila tiba masanya kelak..Insyallah..amin...;)


p/s ; the phone is ringing..he take the call..and go...OH! saya sungguh sengal,, sebab dah sejam bercakap bukan nak tanya pun siapa nama lecture tuh! sengal sengal sengal!



Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

8 Respond Chill-lah....:

Mamaleesya said...

bagusnye ader planning utk gaji pertama...beli 1 barang yg dpt disimpan dan diingati...bila tgk, kita teringat brg tu barang hasil dari gaji pertama

Siti Nurul Ain said...

mamaleesya : nie mesti berdasarkan experience ni kan? wah...tak sabar pulak nak keje..hehe~~


thanks for your suggestion..ok..nanti saya akan masukkan dalam list..;)

precious !

Adlan said...

haha..good ada plan for first salary..keep it up for the next salary!^^

gEe said...

nice tip.
boleh jadi seorg yg pndai mnyimpan
pasni.

p/s: sy tag kamu. sile sggah

http://slumband.blogspot.com/2011/03/kempen-kongsi-idea-permainan-dulu-dulu.html

Siti Nurul Ain said...

adlan : haha..just want to share about managing finance.. hehe.. it is better for our future..

thanks drop by..;)

Siti Nurul Ain said...

gee : welcome..;) it just for our own good..i've already practice it when the first time i've got the ptptn loan...future more saver!

ok..i will visit you..;)

Anonymous said...

mesti DR SHAN..huh!

Siti Nurul Ain said...

anon : DR ShaN tuh kenal sy lah..

ni ntah sape2..rasenyer lecture financial kowt..nanti nak staff search!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...