31 December 2010

:: Hellow 2011 ::



Hellow hellow New Year 2011!! 






Wahhh..I'm so exited today because I wanna celebrate happy new year with my family...


Dah dua tahun tak dapat celebrate dengan family sebab kena balik UUM...so this year dapat lepaking with my big boss n mem sambut new year..


Horrrray horrrraaayyy!!!


OkAYy..malam nie kita tengok bunga api yer mami n dady..hehehe.. 


KeeebbbaaaabOOOoooom!!
 


 

:: Eh! bestlah bila ade blog kan.. Dapat flashback what happened to our life sepanjang 2010..I Love my blog.. Muaaaaahhhhhxx!! ::
Good bye 2010




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

30 December 2010

Unpublished Cerpen Series - 3 - .."Cukuplah sekali"..


Cukuplah sekali….


Tipah (bukan nama sebenar)..seorang gadis yang sangat comel dan baik..beliau merupakan kenalan ku semasa sama-sama belajar di tingkatan enam.. beliau terkenal dengan perangai yang ala-ala rock kapaknya walaupon beliau kelihatan sangat-sangat ayu…Ayu weyh..tak tipu…


Selepas sahaja tamat tingkatan enam, masing-masing terpisah membawa haluan masing-masing.. Namun begitu tidak pernah pula kami melupakan antara satu sama lain..Selalu juga kami bermesej, berfesbuk dan berchating sama…. Pada suatu hari, aku terjumpa Tipah di pekan..


“Eh tipah! Kau buat ape kat sini..makin cantik kau yer?” sapaku…

“Eh..kau rupanya ciki! (apehal name aku ciki plak..ah! layan kan aje…)..

“Jawab la soklan aku tadi, kau buat ape sini?” Tanya ku kurang sabar…

“Hurm,,aku saje jer jalan-jalan sini…Eh! Kau nak tau tak? aku dah dapat lesen tau semalam..lesen kereta kau tau? Happy giler ah..boleh la aku bawak kau jalan2..” jawabnya panjang lebar walaupon aku tak tanya..hahaa…

“Wah,kau nak bawak aku jalan-jalan naik ape? Lori habah kau ker?” gurau ku padanya kerana bapanya merupakan taukey getah yang disegani..dan mempunyai sebuah lori 5 tan…! Orang Kaya tuh!

“Hahaha..habah aku belikan aku kereta weyh! Vavi! Eh silap..Viva Elite Exclusive! Kereta yang baru keluar tu~~~” terangnya…




“Walawey”Kao tengok,kao tengok..! Kan aku dah kata..memang anak lord dia nie.. tak sia-sia aku kawan (materialistic hatiku berkata-kata di dalam)..

“Esok aku bawak kau jalan-jalan yeh? Kau tunggu jer kat rumah..nanti aku datang jemput kau..deal okay?” pintanya tanpa banyak bertanya…

Errrr…okay okay~!Jawabku teragak-agak..

“Lagipon kau boleh la tunjuk ajar aku selok belok bawak kereta nie..kau kan dah lame memandu..bekas driver YB lagi”.. bebelan si Tipah di sebelah telingaku..

“Ceit! Macam mana minah nie boleh tau aku bekas driver YB!”.. monolog ku sendiri…sambil beredar kerana hari sudah menginjak petang..

_
_
_
_
_
_
_


Pada keesokkan harinya, seperti yang dijanjikan..Tipah pun sampai tepat di hadapan rumahku..senyum sahaja dia membunyikan hon keretanya panjang-panjang dan kuat..Heh! kau nak tayang kereta baru pulak depan rumah aku!


Aku pun melangkah menuju ke keretanya..Sambil membaca bismillah..aku pun melangkah masuk kedalam keretanya..Wow!!…semasa duduk di atas kerusinya aku merasakan ianya sangat empuk..hembusan penghawa dinginnya meniup halus di pipiku..terasa sungguh nyaman sekali..bau keretanya sangat menyenangkan..Aku memerhati ke tempat duduk belakang,, pembalut kerusi belakang belom lagi dibuka..wah~~~ betul-betul sebuah kereta baru~~!


Tipah pon memulakan perjalanan..pada awalnya Tipah membawa dengan begitu cermat sekali di jalan kampong..sungguh tenang dan damai ku rasa.. 


Aku berkata..”Okay sekarang ikot jalan besar pulak yer”


Berubah muka Tipah apabila aku membuat permintaan sedemikian..aku perasan akan perubahan di muka Tipah..Lalu aku bertanyakan soalan kepadanya…


“Kenapa muka kau macam cuak jer nie Tipah?” 

“Errrr…aku…errr…aku takot lah”…jawabnya tergagap-gagap..

“Lah kau takot ape??” soal ku penuh tanda tanya…

“Errrrmmmm, aku takot lah nak bawak kereta nie kat jalan besar..banyak sangat kereta..aku tak beranilah Ciki”…. Terangnya…

“Hesh, kau kan dah ade lesen, lagipon aku tengok kau drive kereta nie steady jer..nak takot apenye lagi??” motivasiku kepada Tipah..

“Errrr..kereta banyak la Ciki..lagipon aku takot kalau ade lori lalu kat arah depan..lori tu dah la besar..aku rasa macam dia nak langgar aku jer”… ucap Tipah berterus-terang…

“Hesh kau nie Tipah..kau ikot je jalan kau tu..lori kat depan tu ikot jalan die..buat ape nak risau..drive dengan penuh confident ok!”….kataku memberi semangat..

"Err..okay aku cuba okay"..ucap Tipah ragu-ragu..

"Aku ade nie,,try bawak dengan yakin ok..masa nie lah kau boleh praktikkan ape yang kau belaja masa test lesen dulu".. kataku....


Tipah membelok memasuki jalan besar..iaitu jalan utama yang agak sibuk..beliau berjaya membawa dengan penuh cermat dan sangat berhati-hati.. pemanduannya juga laju sedikt dari siput..tapi..aku tetap bersabar untuk memberi semangat kepadanya....

"Ciki! Ciki! Tu ade lori datang dari arah depan..macam mane nie??" Cemas sekali nada suara Tipah..

"Hurm..rilex Tipah..kawal stereng tu betol-betol..fokus..!" kataku...
_
_
_
_
_
_
_
_

Dan akhirnya Tipah berjaya mengawal kenderaannya dengan baik..Aku menarik nafas lega..Huh! payah jugak rupanya nak mengajar budak yang baru belajar nie..tapi demi kawan aku turutkan saja...




Selang beberapa minit perjalanan..sebuah lagi lori datang dari arah hadapan..Ah sudah! Tipah dah mula kelam kabut..letih aku cuba menenangkan beliau..Fed up jugak aku bila nampak lori jer nak cuak..Lori berhenti tepi jalan pon cuak!! Adoiyai...kau ni kena sawan lori ker si Tipah oiii?? hatiku tak habis-habis bermonolog..




Tetapi yang menghairankan aku..kali ketiga berhadapan lori yang datang dari arah hadapan,, Tipah diam dan tidak menunjukkan rasa cuak atau cemas.. Perasaan Tipah tadi bertukar kepada aku...aku mula hairan..


"Eh Tipah...tadi ade lori lalu..aku tengok kau steady jer..dah tak cuak! bagus la kau..." tanyaku dalam hairan....


Tipah hanya tersenyum puas...aku mula menggaru-garu kepalaku yang tak gatal tuh.."Eh budak nie! kalau kau adek aku,,aku lempang je kau..sengih2 macam kerang busuk plak"....(dalam hati jer aku berani cakap)...


"Apa yang kau buat sampai kau steady je nie Tipah??" ..soal ku penuh ingin tahu.. 


"Hehehe...kau nak tau Ciki?" ..sengih2 si Tipah menjawab soalku...


"Mestilah aku nak tau..ko nie buat aku cuak pulak lah!!" ..aku mula bernada cemas...


"Hehehe...kau nak tau apa aku buat bila nampak lori datang??" tanya Tipah pada aku..


"Kalau lah kereta nie kereta aku..dah lame aku sepak kau keluar tipah oiii~!! main-main pulak kau..bagi taulah!!! " ..jeritku sambil mengeluarkan suara yang halus dan nyaring...


"Rilek la Ciki..jangan la mara..hurrrmmmm..sebenar nya kan..bila aku nampak jer lori datang..AKU TERUS TUTUP MATA AKU..tak sangup aku nak tengok lori tu..dia macam nak langgar aku jer Ciki..." jawapan yang keluar dari mulut Tipah...


Hampir pengsan aku mendengar kata si tipah tadi..$%&*^)@(&^(^@(&#) ! Carutku di dalam hati...Sila berhenti di hadapan saudari..biar aku pandu pulang>........




 
::: Hurrrmmmmm..cukuplah sekali aku naik dengan kau Tipah..sumpah aku tak nak naik dengan kau lagi..ye!! memang kita sahabat sehidop semati..tapi  kalau mati,, kau lah mati dulu..aku tak nak..tak sanggup!!!..:::





p/s : hahaha...amacam? ok? hampeh? hahaha..tak der kena mengena dengan sape2 samada hidop atau mati....kalau korang ada bran???.....





Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

29 December 2010

:: help me..anyone? ::

Salam semua...


Help! help! help!

Ok apehal aku melolong-lolong mintak tolong lak nie kan?? bukan kena kejar hantu okay..tahun 2010 dah nak abes dah..new year 2011 just around the corner..yeay yeay~~! Just nak bagi tau..hujung taun 2010 nie barang aku banyak yang jahanam..! Damn.. And the most thing that i love so much is my camera..


A picture tell a thousands words.. Yeah! I'm agree with this quote! Sebab bila kita tangkap gambar, kita rakam memory..aku nie dah la cepat sangat lupa..If ada picture..kita boleh ingat memory tuh and the same time kita boleh ingat perasaan kita masa tuh kan? sentimental value~~


So, right here, aku nak mintak tolong pada sapa-sapa yang pakar, terer, power, hebat, macho dan comel bab-bab camera nie..sebab aku nak beli camera this new year..so anyone can help me...??? Bloggers? Followers? Photographers?? Semualah......


If korang pakar..please tell me what is the best camera that I should get..the advantages and disadvantages..apa-apa sahaja about camera..because I'm curious to know....


Kalau korang ade pakai camera yang best and nak kongsi betapa hebatnya camera korang pon aku terima jugak...If korang pakai camera henfon pon..bagitau aku henfon jenis ape..Eh! camera henfon pon ok what?? Lagi-lagi brand Sony kan???


Ciri - ciri yang aku carik :

1. Tak nak la DSLR..aku tak reti la pakai camera yang best sangat2 nie..lagipon aku nie jenis yang tak suka bawak beg besar-besar..nak bawak camera yang besar nie lagi la aku malas...so slim and compact is just perfect for me..that can fit to my pocket..nice...;)


2. Range harga between RM700 - RM1000...lebih sikit boleh la jugak..tapi kalau dah gibu-gibu sangat tuh aku tak mampu lah..so yang murah-murah and terjamin berkualiti..


3. The camera is for fun only...maksudnya camera yang aku carik tuh mestilah digicam yang best, senang bawak pergi mana-mana(ringan n battery life ok).. aku bukan la profesional photographer..so biasa-biasa jer..tapi best..


4. Old skool look...hehe..aku tau retro look for digicam mahal..tapi kalau ade yang suggest..nak jugak pergi survey..I like old skool~~



Hajat hati nak dapatkan camera nie tau..Panasonic Lumix GF-1..tapi korang tau-tau jela...ongkos tak cukup..masa aku surfing internet excited giler..dah tgk harga..mak ooiii... tak mampu den! Minat jugak dengan Lumix LX3..hurmmmmmmmmm2....


Sejak besemangat nak dapatkan camera baru nie..aku tau banyak jugak la info pasal camera..baru aku tau megapixcel, digital zoom or optical zoom..wah bertambah knowledge aku...


So...any suggestions?? Please~~~..begging you!! Fill up my knowledge also please~~~.. (^_^) !!




 


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

27 December 2010

:: Encik Kekasih Hati ::

Hellow woot woot....;)



Lama dah tak update blog nie.. dah semak agaknya ditinggalkan.. huh! Penat,,sejak saya bekerja jadi driver YB nie memang asyik balik malam and takder masa nak update blog... Merata tempat saya pergi.. Al-maklum lah driver YB.. Hurm...mood saya sekarang ceria.. happy.. gembira.. berbunga-bunga!! hahaa... so harinie we speak about cinta la okayy..lalalalala~~




Lagipon asik-asik tulis pasal diri saya je.. So saya nak tulis pasal orang lain pulak ah.. orang lain yang tak asing lah bagi saya.. hehe.. Siape lagi kalau bukan Encik kekasih hati! Kekasih hati sape?? Eh! kekasih hati saya lah...hehee~~


Ini Encik kekasih hati saya...heee...


Nama dia Azran.. kawan-kawan perempuan saya panggil dia "Cikyan"..kawan lelaki panggil "Ran" jer.. Saya panggil dia..??. hurmmmm.. ikot mood saya lah nak panggil dia ape.. kalau dia panggil saya bucuk.. saya  panggil  la dia bacin.. hehe..so fair kan ?? hehee...



Saya sayang gila dekat Encik kekasih hati saya nie weyh.. (tapi saya tak gila lagi lah.. gila kat die jer..heee).. Kadang-kadang dia comel.. tapi dia slaloo cakap.. comel tuh untuk perempuan lah...kate la handsome!..okay okay.. Hensem yer?? Mestilah.. sebab tu saya suke kat dia..



Kalau kau orang scroll sampai bawah ada widget daisypath said.."We have been together for 1 year, 7 months, & 2 days..  



Waaahhhh... macam tak caya pulak dah lame kami berkawan.. sebab saya rasa, hari-hari macam bercinta dengan orang yang baru... hehee..maaflah yer.. hati saya nie memang tengah berbunga-bunga bahagia sekarang nie...weee...(^_^) ~~ !







Encik kekasih hati saya nie seorang yang sangat baik n full of love.. he deserve to be love.. he always make me laugh and smile... dia suke tengok saya ketawa tau.. sebab dia kate dia bahagia kalau dapat buat saya ketawa... hehee... seharian duduk dengan dia.. Saya boleh senak perot sebab ketawa dengan cerita-cerita dia.. dia seorang yang lucu~~....






Kawan-kawan perempuan saya selalu kata... dia seorang yang kaku..(pemalu).. Eh! memang la dia kaku depan kau orang.. sebab dia malu dengan perempuan, lagi-lagi yang dia tak kenal...Sampaikan nak beli tiket kat kaunter pon boleh kata "Awk jela pergi beli tiket tuh..kan yang kat kaunter tu perempuan". Huh! itu bukan pemalu lagi tu..itu pemalas..haha..



Bila saya tanya dia.."habes dengan saya tak malu plak?? masa awal2 kenal boleh plak awak buat muka x malu?"  

 

Haha..dia ketawa jer jawab..."dengan awak lain lah sayang..sebab i memang sukakan u!" hahaha..mongok ah!



Tapi bila kau orang dah kenal dengan dia.. kau orang mesti rasa macam.."wish I not know him".. sebab dia nie suka sangat menyakat!! tapi itulah encik kekasih hati saya..hehehe~~





Okay..honestly..I love him so much..fullstops! Maaf if entry nie terlalu gedix.. sebab hati saya memang tengah rindu merindu.. Oh my oh my.. rindunya!!!!


Wish I can Hug you! Muuuuaaah*




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

24 December 2010

Stylish Award ! [ (*__*) ]

hellow-hellow....

Eh kene tag ker?? Lah apesal aku tak tau??...macam dah lame dah kot..baru nak perasan..semalam baru perasan,,tapi penat nk buat..so arini baru buat..LOser kan??


Terlebih dahulu aku mahu meminta maaf kepada Encik Ariffin Janal  kerana beliau ada menge'tag' aku..malangnya aku tak perasan pon ade nama aku kat situ..bila bukak fesbuk baru aku perasan...nak buat camne..fesbuk kini dah semakin sangap! buruk nak mampos..memang malas giler nak online fb...fuckerberg!


Okay, kalau nak disuroh mengutuk,sumpah seranah FB memang seronok..tapi entry ni untuk menunaikan tanggungjawab dan amanah yang sudah diberi oleh si tukang tag..(wah tanggungjawab dan amanah ker?) ..Wink2..;) terima kasih~~.....





Arahannya : 

1 -Thanks to the sender of the award and linked this entry to the sender.
2 - Share 8 facts about yourself. 
3 -Give this award to the others blogger who deserve it.


--> Special thanks 

Woooot wooot...Award tu~~..ahh...terasa seperti mengambil Award anugerah dekan rasenyer..hahaa..terima kasih kepada epin janal sebab bagi mende alah nie kat aku sebab aku rasa..aku tak layak pon...muchas gracias okayy...




--> 8 facts about myself

1. Suka ketawa - aku kan ceria..so aku suka la ketawa..ketawa kan terapi jiwa.. konklusinya,,jiwa muda harus ceria..bila ceria harus ketawa..tapi pempuan jangan ketawa mengilai pulak..kang dikato ea gilo!


2. I'm not single - macam tajuk filem lak..I'm single, but not available..already taken by Encik kekasih hati...Love him so much..so sorry to intruders or strangers because I'm very loyal to my lover...chewahhh...


3. Gila komik - komik2 Zint..best! sejak akhir-akhir nie terdorong plak nak layan yang cintan cintun...layankan aje selagi boleh baca kan?? sekarang duet tarak la nak tambah koleksi..hurm2..

4. Suka drive - Ye! bila aku stress,,aku suka drive..drive la pergi mana2 pon.. janji aku drive..hilang stress aku..Encik kekasih hati selalu jadi mangsa kena ikot sebab dia tak bagi aku drive sorang2...kecian2.. 


5. Terus terang - Ok..aku seorang yang street to the point..bila bercakap la..tak pandai nak lapis2...sorry..dulu dengan cinta lama..aku suka berkias..akibatnya...makan hati..bila dengan cinta baru..aku suka terus terang..akhirnya senang hati..wahahaa~~! Best tau..kalau aku merajuk..aku cakap.."Merajuk nie!"...senang2 jer dapat makan coklat cadbury...kan senang! hahaa....


6. Key chain collector - hehe...satu hobi kot sebab aku memang suke kumpol keychain nie..yang comel2 jer ok..pastu ramai yang pergi mana2..mesti beli keychain bagi kat aku..sebab tu suke kumpol...


7. Org tak kenal mesti cakap aku sombong - Ok..mengaku..! Aku tak sombong okay..tapi aku susah la nak buat muka manis depan orang..tegur la dulu,,baru tau..sebab aku nie pemalu..hahaa..lagi satu kalau aku senyum kat org x kenal,, kawan2 cakap senyum aku fake giler..so baik aku buat muka biasa jer..


8. Kuat merajuk & suka marah2 - nie Encik kekasih hati yang cakap..aku tak tau pon..haha...dia kata bila aku lapa, tak makan lagi and penat..aku cepat melenting..tak boleh tegur langsung..bila dah kenyang..senyum jer memanjang~~ !


--> Blogger who deserve it!


p/s : kepada si tukang tag - walaupon lambat tapi aku tetap buat...yeah..hahaa


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

23 December 2010

Unpublished Cerpen Series - 2

::Penumpang tak di undang::


Hari sudah menginjak petang..baru sahaja aku hendak merehatkan badan dan minda..tiba-tiba aku mendapat pangilan talifon dari Mak ngah ku yang meminta aku menghantar beliau ke suatu tempat..pada hematku..tempat itu terasa agak jaoh dari rumah..


Mahu tidak mahu, aku terpaksa juga mengagahkan diri untuk memenuhi permintaan beliau..kebetulan Paklong ku juga mahu mengikot..Jadi, aku bersama ayah ku, makngah dan paklong ku pun berangkatlah ke tempat itu.. tujuan ke tempat itu tidak dinyatakan...semuanya menjadi tanda tanya bagiku..namun tugasku hanyalah memandu...


"Mahu apakah pakatan adik beradik ini ke tempat itu?".. rungutku di dalam hati..


Memandu ketika waktu senja dalam keadaan yang tergesa-gesa membuat kan aku merasa sedikit tertekan..ditambah pula dengan tujuan pemergian tidak diberitahu..aku mula merasa bosan..di kiri kanan jalan hanyalah pokok getah dan kelapa sawit..satu pemandangan yang menjemukan mata..


Sesampai sahaja ke destinasi yang dituju..baru aku diberitahu bahawa tujuan ke tempat itu adalah kerana mahu berjumpa dengan seorang dukun yang membahasakan dirinya "Atok"...Atok dikatakan pandai mengubati pasakit yang digangu makhluk halus...

Aku membatukan diri..bukan aku tidak mahu percaya dunia kedukunan ini..tapi pemikiran aku mungkin terlebih maju..antara perubatan moden dan tradisi.. aku memilih teknologi..mungkin aku bersikap prejudis..namun aku tetap juga mengakui pemikiran Orthodox ini...Ah! persetankan mainan minda ini....


Selesai! Hajat tertunai..hati puas..senyuman melebar di bibir...


"Manusia kini macam-macam kepandaian..asal mempunyai niat yang suci..hidup pasti akan lebih aman"..metaforaku di dalam hati....


Dalam pejalanan pulang..aku merasa sedikit resah gelisah..Agak meliar pandangan mataku..keadaan jalan gelap dan sunyi..hanya sesekali terlihat kereta melewati jalan yang sunyi ini..aku memandu dengan penuh berhati-hati...berita nahas jalan raya yang melibatkan bas dua tingkat membunuh 27 nyawa masih baru disiarkan..aku perlu lebih cermat dalam pemanduan....


Sesampainya aku di satu selekoh yang tajam..aku memperlahankan kenderaan, bagi memastikan cengkaman tayar dapat mengimbangi badan kereta..lampu kereta di tinggikan.......


Namun.....sinaran dari lampu kereta telah memaksa mataku untuk memandang ke satu arah....



Aku terkesima.......



Benarkah apa yang aku nampak. ini.?? Seorang perempuan pertengahan umur...berpakaian serba putih namun kelihatan sangat lusoh...berambut panjang melepasi punggung..mukanya tak kelihatan kerana ditutupi oleh rambut..kepalanya hanya tunduk memandang tanah...perempuan itu duduk menyangkung di atas pembahagi jalan betul-betul dihadapan keretaku!! Senang cerita pontianak nyangkung!!



Aku memaksa mataku untuk menidakkan apa yang telah ku lihat..namun ianya benar...aku menanggalkan cermin mataku...dengan harapan pandangan mata yang kabur sedkit sebanyak membantu aku meneruskan perjalanan..



Side mirror belakang aku terbalik kan..sikit pon aku tak menoleh ke belakang.. Cilake! terpengaruh jugak aku dengan filem2 seram itu...! Paklong ku disebelah langsung tidak bersuara..semua di dalam kereta itu diam..sunyi..~~



Pedal minyak ku tekan kuat..terasa sudah hampir mencecah lantai pedal itu ku pijak,,,namun keretaku tetap bergerak perlahan..Ahhhhh sudah!!! bacaan ayat suci tidak dibaca mengikut tadabbur tetapi berterabur........


Walaupon kereta bergerak perlahan,namun setelah 5 kilometer,,kereta terasa lancar semula...meluru aku pulang ke rumah setelah menghantar paklong dan makngahku pulang...


Sesampainya aku di rumah...aku bertanya kepada bapaku apakah beliau nampak apa yang ku nampak..bapaku hanya tersenyum..sambil berkata...



"biasalah tempat tuh..selalu dah ayah jumpa..siap tumpang-tumpang kereta lagi..penat agaknya jalan kaki..bagi jela dia tumpang..lagipon dia macam kenal je kereta kita..sebab dah selalu kot dia tumpang"..selamba kata-kata itu keluar dari mulut bapaku....



dalam hatiku...&^%%$$#@@**^$!! dammit!! kalau nak tumpang pon..pergilah tumpang mat rempit..bukan kereta aku!!! berikutan dari peristiwa itu,,aku demam seminggu...~~




p/s : kejadian ini ADA KENA MENGENA dengan yang hidop..kerana ini adalah KISAH BENAR.... kisah ini juga terjadi kepada Kadir dan Ramlah..nak tau cerita Kadir dan Ramlah KELIK SINI
Selamat malam.. 





Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...