05 March 2010

corat-coretz

hellow...

ngongotz-ngonegtz...hehehe..mane ntah datangnya perkataan tu. aku pon xsure mana asal usulnyer. tak penah plak ahli sejarah menkaji dari mana asalnya. yang aku tau that word is easy to pronounce and menarik tok diamalkan.. FYI, that word bukanlah mencarut or manghina sape2. it's just a luvly word that always been spoke by me..huhuhu..


aku pon dah x igt mana aku dapat perkataan ngongotz tu.. yang jelas dalam otak aku, firstly aku dengar dari cousin aku..cik ina.. dia la suka sebut perkataan tu bila ada benda yang dia suka or x suka. aku plak ter 'influence' dari dy.. and we say that word even we happy, angry, sad or just want to praise people..hehe..dah jadi kebiasaan bagi cik ina ni menambah 'zo' dalam setiap percakapan kami.


seronok jgk.. bila aku nak panggil makan..aku akan kate.."jom kita makanzo"..hahaha.. i don't look it as a stupid thing and i didn't mean to spoiled the malay word.. but it is fun for us.. make our relationship more close. tak salahkan???


last2 perkataan ngongotz menjadi sebati dalam hidop aku. rase x lengkap plak x sebut perkataan tu. macam korang2 la yangn suke dok tambah perkataan 'dowh', 'poik', 'lol' dalam setiap percakapan harian korang. walaupon korang x tau ape sebenarnya maksud disebalik perkataan tu. 


just nak menyedapkan ayat jer..tapi manusia sume laen2.. kata pepatah rambut sama hitam,hati lain... dulu yela rambut sume hitam.. sekarang rambut sedia ada hitam dok letak kaler blond. dumb blond..hahaha..


berbalik pada story aku tadi, ada orang yang sensitif bila dengar perkataan tu.. bagi mereka aku ni sedang mencarut kat dorang. mana ada aku mencarut. aku pon x suka menggununakan perkataan camtu kalau marah. laenlah kalau aku termelatah.. hahaha.. tu di maafkan lah jugak kan.???


so last2 bagi yang terasa tu, aku terangkan la,, yang maksud ngongotz bagi pandangan aku adalah "sayang"..hehee.."ngongotz = sayang"... mula2 sume x caya.. maklumlah aku dikenali sebagai kaki kuat kelentong. haha.. tapi ada aku kesah?? hahaha...so aku teruskan lah jgk menyebut perkataan yuh..sampai kawan2 aku pon dah mula mempraktikkan perkataan tu. ade jgk aku cakap kat kawan aku..


aieen said :awak nie ngongotz la...
mr/s X said :awk lagi ngongotz...
aieen said :awk ngongotz kat sy ker??
mr/s X said :ngongotz awk jgk...


hahaha... kelakar pon ader, lawak pon ade.. rase nak gelak sampai guling-guling..lantak la ape orang mahu kata.. kita punya kehidupan kita sendiri. kehidupan yang kita sendiri corakkan. if kita nak dengar asik nak dengar cakap orang, bukan nyer mereka boleh tolong kita pon kan??


tapi yang paling penting sekali.. dengar cakap orang tua kita. kerana derhaka pada mereka hanya neraka saja lah tempatnyer..


haaa..i think tu jer la yang ingin aku luahkan..hehee.. ape-ape hal jom la kita ber'ngongotz - ngongerz' same2 k.. c ya next time..chow dulu..




Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Membaca!

0 Respond Chill-lah....:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...